8 Νοε 2017

Corporate Europe Observatory καταγγέλλει την Μονσάντο για μη συμμόρφωση με τους κανόνες διαφάνειας στην ΕΕ

corpoarte-europe-sign_thumb9


November 7th 2017 The power of lobbies

Aπόδοση μετάφραση από την Αγγλική Dr. rer pol. Nicolas Theodosakis

Επίσημη καταγγελία σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Monsanto με τους κανόνες διαφάνειας της ΕΕ

clip_image002

Το Παρατηρητήριο Εταιρικής Ευρώπης μόλις υπέβαλε καταγγελία στη Monsanto στην Κοινή Γραμματεία Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ, καταγγέλλοντας για την μη συμμόρφωση του κατασκευαστή φυτοφαρμάκων με τους κανόνες διαφάνειας της ΕΕ.


Ο Αγρο-γίγαντας Monsanto έχει αναφερθεί στις αρχές  της ΕΕ  για την υποβολή ελλιπών και παραπλανητικών δηλώσεων στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Η αδυναμία της εταιρείας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Μητρώου διαφάνειας της ΕΕ είναι η τελευταία σε μια σειρά σκανδάλων που εμπλέκεται η Monsanto, τα οποία έρχονται στο φως καθώς η μάχη των  λόμπι γύρω από την επανέγκριση του προϊόντος έμφυσης της Monsanto, το Glyphosate, έχει ενταθεί. Την Πέμπτη, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επανεξέταση του αμφισβητούμενου φυτοφαρμάκου για άλλα πέντε χρόνια.

 

Η καταγγελία του Παρατηρητηρίου Εταιρικής Ευρώπης επικεντρώνεται στην προφανή και ουσιαστική ανεπαρκή αναφορά του ποσού των χρημάτων που διαχειρίζεται η Monsanto για δραστηριότητες που καλύπτονται θεσμικά από το Mητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι δαπάνησε λιγότερα από € 400.000 το 2016 προσπαθώντας να επηρεάσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι δηλώσεις διαφάνειας από άλλες οργανώσεις δείχνουν ότι η Monsanto έχει δαπανήσει τουλάχιστον € 910.000 - για τις υπηρεσίες μόνο τεσσάρων λόμπι συμβούλων.

Αναμένεται ότι η πραγματική δαπάνη λόμπι της Monsanto θα είναι ακόμα υψηλότερη, αφού καταβληθούν οι συνεισφορές που καταβάλλονται σε εμπορικές ενώσεις και παρόμοιους οργανισμούς που ασκούν πιέσεις για λογαριασμό της εταιρείας.

Στην καταγγελία περιλαμβάνεται επίσης μια σημείωση σχετικά με την αποτυχία της Monsanto να δώσει συγκεκριμένο αριθμό από τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντά της. Πέρα από τα συμβουλευτικά λόμπι και τις εμπορικές ενώσεις που ασκούν πιέσεις εξ ονόματός της, η Monsanto παραλείπει να αναφέρει επίσης οποιαδήποτε σχέση με την Task Force Glyphosate - έναν κύριο παίκτη στη συνεχιζόμενη μάχη των λόμπι που σχετίζονται με την επανέγκριση του Glyphosate.


Η Margarida Silva το τμήματος campaigner Dιαφάνειας του Παρατηρητηρίου Εταιρικής Ευρώπης δήλωσε:

"Το γεγονός ότι ακόμη και οι παράγοντες των λόμπι τόσο μεγάλες όσο και η Monsanto φαίνεται να απομακρύνονται από τις ευθύνες τους με ανακριβείς και ατελείς δηλώσεις διαφάνειας δείχνει την αδυναμία του σημερινού μητρώου. Προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική αλλαγή και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, η αυτή τη στιγμή συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ πρέπει να διευκολύνει την αυστηρότερη παρακολούθηση και τον έλεγχο των δεδομένων και να εισαγάγει κυρώσεις για μη συμμόρφωση.

"Προς το παρόν, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα ενός μητρώου λόμπι που καθιστά τους καταχωρίζοντας νομικά υπεύθυνους για τα δεδομένα που δηλώνουν. Αλλά, τελικά, θα χρειαστούμε ένα τέτοιο νομικά δεσμευτικό εργαλείο για την πραγματική συμμετοχή των φορέων του λόμπι. "


Notes to editors

Βρείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο καταγγελίας στην Αγγλική (η καταγγελία περιορίζεται σε σε 4.000 χαρακτήρες)

Η ίδια η Task Force Glyphosate (GTF) δεν έχει καταχωρηθεί καθόλου ως παράγοντας στο Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, παρόλο που η συμβουλευτική του λόμπι Hume Brophy δήλωσε ότι έχει λάβει τουλάχιστον 100.000 ευρώ σε πληρωμές πελατών από το GTF το 2016. Η καταγγελία καλύπτει αυτό το οποίο αναλύεται λεπτομερέστερα σε ξεχωριστή καταχώριση, η οποία έχει επίσης υποβληθεί στην Κοινή Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ.

Οι συμβουλευτικές εταιρείες που απαριθμούν τη Monsanto στις πιο ενημερωμένες καταχωρήσεις τους ως πελάτες είναι οι εξής:

  • Hume Brophy, για την οποία η Monsanto απέφερε έσοδα μεταξύ € 100.000 και € 199.999
  • Interel Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για τις οποίες η Monsanto απέφερε έσοδα μεταξύ € 10.000 και € 24.999
  • Fleishman Hillard, για την οποία η Monsanto απέφερε έσοδα μεταξύ € 700.000 και € 799.999
  • Red Flag, για την οποία η Monsanto απέφερε  έσοδα μεταξύ € 100.000 και € 199.999

Εκτός από τα ανωτέρω ποσά, τα τέλη συνδρομής της Monsanto στους ακόλουθους καταχωρημένους οργανισμούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντά της πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη:

  • European Seed Association
  • European Crop Protection Association
  • EuropaBio
  • European Biostimulants Industry Council

 


Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες