13 Νοε 2017

Zaungastnic: Βόννη-κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή συντελείται από το 1946. Οι γνωρίζοντες αυτό συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις των συνομιλιών.

COP23 ΒΟΝΝΗ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ : Η κλιματική αλλαγή συντελείται από το 1946.
8 Νοεμβρίου 2017 Κλίμα και ενέργεια
 

corpoarte-europe-sign_thumb9_thumb2Αποτέλεσμα εικόνας για WDRDer-Freitag_thumb2_thumb


Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην COP23(23rd session of the Conference of the Parties (COP 23) για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Βόννη της Γερμανίας. Αλλά μια μέρα πριν οι χώρες καθίσουν στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, 3000 άνθρωποι πήραν τα πράγματα στα χέρια τους, και κατέλαβαν ένα ανθρακωρυχείο λίγα μίλια μακριά από το συνεδριακό κέντρο.

Παρόλα αυτά, παρά τη σχετικά μικρή φυσική απόσταση, οι δύο ομάδες μπορούν επίσης να χωριστούν σε δυο διαφορετικούς κόσμους. Ενώ οι διαδηλωτές ζητούν τον τερματισμό της εποχής των ορυκτών καυσίμων και θέλουν να σπάσουν το ταμπού της βιομηχανίας κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία, οι υπεύθυνοι  της συνάντησης θέλουν να κρατήσουν αυτό το μήνυμα μακριά από τις συνομιλίες.
Στις συνομιλίες για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ είναι συνηθισμένη (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ) να έχει την ιδιότητα του «αρχηγού του κλίματος». Πολλοί καταδεικνύουν τη μετάβαση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ή το «Εnergiewende», ως ένα βασικό παράδειγμα. Αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς, γιατί μόλις λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στο δρόμο είναι το μεγαλύτερο ανθρακωρυχείο στην Ευρώπη, και η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης  CO2. Από τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία, η κατανάλωση και η εξαγωγή λιγνίτη από τη Γερμανία αυξήθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι πήραν  την απόφαση να παρανομήσουν και να εισέλθουν στο ορυχείο σαν μια πράξη πολιτικής ανυπακοής. Εάν η Γερμανία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αντισταθούν στη βιομηχανία του άνθρακα και να προστατεύσουν το κλίμα, τότε  θα το κάνουν αυτοί.
Εκτός από εκείνους που εισήλθαν στο ορυχείο, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι στέκονταν στην άκρη με αλληλεγγύη, των Πολεμιστών του Κλίματος του Ειρηνικού «Pacific Climate Warriors», των οποίων τα νησιώτικα σπίτια στον Νότιο Ειρηνικό θα βρεθούν κάτω από τη επιφάνεια της θάλασσας εάν  συνιστεί αλόγιστα και με αυτό τον τρόπο η χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από τους Ειρηνικούς Κλιματικούς Πολεμιστές και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας το σώμα τους, τον πολιτισμό τους και τα πνεύματά τους που ζητούν ένα τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων, κοντά στη Βόννη πίσω από  την COP23 εδώ.
Οι πολεμιστές του κλίματος του Ειρηνικού έκανα πρόσφατα δήλωση  declaration για την αλλαγή του κλίματος, της οποίας το μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου ήταν σαφές: «τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων και πετάξτε έξω  από τις συνομιλίες για το κλίμα τους μεγάλους ρυπαίνοντες. Το κέρδος δεν πρέπει να μπαίνει πριν από τον άνθρωπο και τον πλανήτη.»

Ωστόσο, πίσω στην COP23 εδώ στη Βόννη, η οποία φιλοξενείται επίσημα από το νησί των Φίτζι του Ειρηνικού, πολλοί  από τους μεγάλους ρυπαίνοντες συγκαταλέγονται μεταξύ των χορηγών: BNP Paribas και η Iberdrola. Η BNP ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα χρηματοδοτήσει πλέον δραστηριότητες παραγωγής fracking ή παραγωγής με  tear sand, κάτι που είναι θετικό, αλλά εξακολουθεί να δεσμεύεται για έργα ορυκτών καυσίμων όπως Liquified Natural Gas (LNG) τα οποία δεν έχουν σχέση κατά κύριο λόγο με fracked  αέριο. Η Iberdrola βρίσκεται επίσης σε μεγάλη PR-επίθεση για να επανέλθει σαν ‘καθαρός’ ενεργειακός γίγαντας, αλλά εξακολουθεί να στοιχηματίζει στό ονομαζόμενο μη φυσικό αέριο - ένα ορυκτό καύσιμο με καταστροφικό κλιματικό αντίκτυπο που δεν έχει θέση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Σχόλιο του συντάξαντος
σχολια μου
Εκτός από τη χρηματοδότηση των συνομιλιών, μεγάλοι ρυπαίνοντες που επωφελούνται από την αλλαγή του κλίματος παρακολουθούν στους διαδρόμους. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της COP23 των Φίτζι ζήτησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μια ειδική συνεδρίαση «ανοιχτού διαλόγου» για να συζητηθεί το ζήτημα των συγκρούσεων συμφερόντων και κατά πόσο όσοι προκαλούν το πρόβλημα πρέπει να έχουν λόγο για τον τρόπο επίλυσής τους ή όχι. Υπάρχει μεγάλη στήριξη  από την ομάδα της κοινωνίας των πολιτών και τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, αλλά η ΕΕ και οι ΗΠΑ εμποδίζουν την πρόοδο, ασχολούνται περισσότερο με την προστασία των βιομηχανιών τους με ορυκτά καύσιμα παρά με το κλίμα.
Μιλώντας με  Ολλανδό διαπραγματευτή των συνομιλιών την Τρίτη, υποστήριξε ο ίδιος, ότι η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell (ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες στον κόσμο) πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας και ήταν ενάντια στον αποκλεισμό της (και άλλων βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων) . Η Shell έχει φίλους σε πολύ υψηλές θέσεις: σε εθνικό επίπεδο, ο νέος ολλανδός υπουργός Οικονομικών εργάστηκε για εταιρείες πετρελαίου και για το φυσικό αέριο, πριν μπει στη κυβέρνηση από την περιστρεφόμενη πόρτα. Πρόσφατη έρευνα από τον διευθύνοντα σύμβουλο έδειξε πόσο σημαντικός ήταν το λόμπι αερίου στις Βρυξέλλες, με τη Shell ως έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές. Η βιομηχανία στο σύνολό της δαπάνησε περισσότερα από εκατό εκατομμύρια ευρώ το 2016 και απασχολούσε πάνω από χίλιους εκπροσώπους ομάδων ειδικών συμφερόντων με αποτέλεσμα η ΕΕ να φαίνεται να είναι χειροπόδαρα δεμένη  για 40 έως 50 χρόνια για την παραγωγή ορυκτών καυσίμων.
Ο διαπραγματευτής παραδέχθηκε επίσης, ότι η Ολλανδική κυβέρνηση είχε πιστοποιήσει  την Συνομοσπονδία Ολλανδικών Βιομηχανιών και Εργοδοτών (VNO-NCW), ένα εθνικό μέλος της Business Europe, που είναι ένας πασίγνωστος παράγοντας που μπλοκάρει συνέχεια τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή. Όχι μόνο η VNO-NCW επισκέπτεται τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις, αλλά λαμβάνουν και μια καθημερινή ενημέρωση(briefing)  από την κυβέρνηση.

Με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που είναι παρούσα στη χάραξη πολιτικής, δεν είναι περίεργο ότι οι συνομιλίες - και η κλιματική δράση - κινούνται με ταχύτητα παγετώνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να σταματήσουν  να λαμβάνουν μέρος στην πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια. Έχουμε ακόμα 2 εβδομάδων  διαπραγματεύσεις, και εάν λάβουν μέρος στις συνομιλίες, θα προσπαθήσουν  ή να μπλοκάρουν τους υποστηριχτές του περιβάλλοντος  ή  μέσα σε ένα ανθρακωρυχείο  που θα κλείσουν τον εκσκαφέα  θα χαράξουν τις νέες πολιτική τους γραμμή όσο αφορά την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων: Οι ρυπαίνοντες με τα κέρδη(profit) τους έναντι των ανθρώπων και του  πλανήτη.

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες