28 Οκτ 2017

Zaungastnic:Το «DEAL» ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ NAV ΣΕ LED. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΕΣΤο «DEAL» με τον Δημοτικό ηλεκτροφωτισμό😟
THS06092017
Στο Δήμο αλλάζουν τις λάμπες και τους λαμπτήρες σε κάποιους δρόμους της πόλης για εξοικονόμηση στη παραγωγή,  κατανάλωση και στο  κόστος ενέργειας, κατ’ επέκταση και στην εκπομπή  CO2 κατά την παραγωγή ενέργειας. Αναβαθμίζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης, λένε. Αν αφήσουμε τα καυσαέρια και τα μικροσωματίδια που εκπέμπει ο ενεργός στόλος του ΟΑΣΘ και που εξουδετερώνουν την όποια θετική επίδραση εχει αυτό το μέτρο στη πόλη, η τεχνολογία LED, σαν η μοναδική που συνεισφέρει στα τρία παραπάνω αναφερόμενα πλεονεκτήματα διαψεύδεται, όπως θα δούμε παρακάτω. Γιατί λοιπόν αντικαθιστά  ο Δήμος του λαμπτήρες και τα φωτιστικά απλά έτσι με LED - Τεχνολογία  ?Δεν αλλάζοντες μόνο οι λαμπτήρες αλλά και τα φωτιστικά. Είμαστε βλέπετε huge στα οικονομικά του Δήμου.

Του  Δημοτικού φωτισμού η διαχείριση της συντήρησης και η λειτουργία του έγκειται στο Δήμο. Ετσι πίστευα, Δημοτικός φωτισμός λέγεται. Διαψεύστηκα. Ειδικά ο Δημοτικός οδικός φωτισμός λειτουργεί μέσω ΔΕΗ. Δηλαδή η ΔΕΗ κλείνει και ανάβει τα φώτα κεντρικά. Γιάννης κερνάει Γιάννη πίνει. Τυχών λάθη στις watt-ώρες, ποιος τις ελέγχει και ποιος τις πληρώνει? Λίγο υπερβολικό το αναφέρομε απλά και δεν του δίνουμε συνέχεια... Γιατί το λέμε αυτό.  Η ΔΕΗ κανονίζει πότε πόσες ώρες τι φωτισμός θα λειτουργήσει. Ποιο είναι το παράδοξο εδώ. Φανταστείτε λοιπόν η ΔΕΗ σαν προμηθευτής ενός προϊόντος/υπηρεσίας δηλαδή της ηλεκτροδότησης στο σπίτι μας ας πούμε, να αποφασίζει ανάλογα με το φώς της ημέρας και εάν θέλει και όποτε θέλει να λειτουργεί  τα φώτα του σπιτιού μας και να μας χρεώνει φυσικά με το αντίστοιχο αντίτιμο. Εμείς δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα ελέγχου να δούμε αν χρέωσε τις σωστές ώρες. Αλλα και αν θέλουμε κάποια στιγμή το βράδυ να σηκωθούμε δεν θα μπορούμε να ανάψουμε το φώς ή να κάνουμ ένα βραστάρι στο άρρωστο συγγενή μας π.χ. Εδω πρέπει να έχεις κεράκι και γκαζάκι. Καθόλου άσχημο, θα είχαμε και τέραστια εξοικονόμηση ενέργειας έτσι, αλλα δεν γίνεται αυτό σήμερα.

Πριν κάμποσες ημέρες - βλέπε φωτογραφία-  περπατούσα στο δρόμο και παρατήρησα 4 ιστούς με 16 λαμπτήρες τύπου Νατρίου –  υψηλής πίεσης ατμών νατρίου μάλλον- συνολικής ισχύος  6400 Watt. Ρώτησα κάποιον εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο. Ρώτησα μετά προφορικά στο Δήμο και μου απάντησαν ότι η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για τον φωτισμό και ότι έχει ένα προβληματάκι το σύστημα τους και έχει μπλοκάρει. Αλλά θα το διορθώσουν και όπως και έγινε το διόρθωσαν μετά από  σχεδόν 4 ημέρες. Λειτουργούσαν από Σάββατο έως και Τρίτη δηλαδή 4 ημέρες και νύχτες, γιατι την τετάρτη τοπ πρωί  δεν λειτουργούσαν οι προβολείς.

Πόσες τέτοιες διαρροές υπάρχουν που δεν τις παρατηρούμε ή δεν τις βλέπουμε.
Πολλές φορές περπατάω στη παραλία και λόγω του ζώου μου που έχω και βλέπω τα φώτα  των γηπέδων τένις  να λειτουργούν – αργά μετά τις 21;00- χωρίς να είναι κάποιοι μέσα και να αθλούνται. Και δεν είναι λίγα τα Watt που καταναλώνονται. Βλέπε φωτογραφία παρακάτω σε ένα μικρό σχεδόν εγκαταλελειμμένο γήπεδο. Σε δημόσιες πλατείες ή δημόσιου χώρους στάθμευσης  στις 01:00 να λειτουργούν full όλα τα φώτα. Ερώτηση. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού αυτά διαχειρίζονται στη λειτουργία τους απο τον Δήμο ? Πως? Πχ. με χρονοδιακόπτες που λειτουργούν με αισθητήρες φωτεινότητας. Η τεχνολογία είναι η πιο απλή που  υπάρχει?
Όμως εδώ συμβαίνουν διάφορα. Η απόφαση του Δήμου ήταν να εκσυγχρονισθεί ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης τόσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας  και μάλιστα με λάμπες υψηλής τεχνολογίας LED [1].  H συγχρηματοδότηση θα γινόταν από το πρόγραμμα JESSICA της ΕΕ. Ενα μεγάλο μέρος  της επένδυσης από την Τράπεζα Πειραιώς με ένα συμφέρον επιτόκιο- σύμφωνα με το Δήμο (βλέπε πρακτικά του ΔΣ) . Για 10 χρόνια θα επιβαρυνόταν με κάποιο ποσό ο Δημότης της πόλης.
Στα πλαίσια μιας απασχόλησης μου, είχα ρωτήσει το 2015 όταν ήταν στο ζενίθ οι συζητήσεις για τον ηλεκτροφωτισμό , πρώτα την ΕΕ, μια εταιρεία εκσυγχρονισμού Δημοτικού φωτισμού στη Γερμανία και μια υπηρεσία του Δήμου - Ευρωπαϊκά Προγράμματα- εάν  η ΕΕ αναγκάζει ή προϋποθέτει για την συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα να χρησιμοποιήσεις LED τεχνολογία. Και οι τρείς μου είπαν όχι. Ο Γερμανός και η ΕΕ γραπτά, ο Δήμος προφορικά. Όποια τεχνολογία εξοικονομεί ενέργεια μπορεί  ο Δήμος να χρησιμοποιήσει. Η γερμανική εταιρεία που ασχολείται με τέτοιου είδους εκσυγχρονισμούς στους Δήμους, μου πάντησε γραπτώς με ένα κείμενο που παραθέτω.  Αυτη η πληροφορία μας εξηγεί γιατί οι λαμπτήρες LED σε σχέση με τους λαμπτήρες Νατρίου υψηλής πίεσης δεν είναι οικονομικότεροι.

LED ή /και Λαμπτήρες Νατρίου στον δημοτικό οδικό εξοπλισμό φωτισμού;

Κακώς παρουσιάζεται η τεχνολογία LED σαν «η μόνη σύγχρονη».

Με λιγότερη προσοχή  προφανως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν ενημερωθεί,  ότι αποδεδειγμένα πλέον η τεχνολογία του νατρίου (
NVA) έχει εξελιχθεί σημαντικά.

Έτσι λοιπόν μια σύγχρονη λάμπα Νατρίου φτάνει να εχει σήμερα επίσης μια διάρκεια ζωής έως και 50.000 ώρες με μια απόδοση > 80 lm/W, δηλαδή απολύτως συγκρίσιμο με μια λύση LED, αλλά αρκετά φθηνότερα τόσο σαν κόστος αγοράς όσο και σαν επακόλουθα έξοδα. Δικαίως θεωρείται ως μια ενεργειακά ισοδύναμη, αλλά πολύ φθηνότερα και εξίσου μακροχρόνια και τεχνικά αποδεδειγμένη τεχνολογία του μέλλοντος από αξιόπιστους κατασκευαστές και εξακολουθούν να το συνιστούν.
Εάν οι λαμπτήρες NAV χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με  την απαιτούμενη βάση ρεοστάτη φωτισμού  με LIGHT επιστρέφονται τα χρήματα εντός 4 ετών(γίνεται απόσβεση).


Πηγή: Λαιτντιμερ, Γερμανια, 2017

Αυτό το σύστημα λειτουργεί και με μια επιπλέον συσκευή ρεοστάτη φωτισμού. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις του λαμπτήρες καν, αλλά ουτε και τη κεφαλή που στη τεχνολογία LED ειναι υποχρεωτικό. Επίσης έχεις τη δυνατότητα χωρίς να κάνεις τεχνικές αλλαγές, μόνο την εγκατάσταση της συσκευής ανά μερικούς ιστούς, ανάλογα την ενεργειακή απόδοση των λαμπτήρων να λειτουργήσεις τους λαμπτήρες με μειωμένη απόδοση κάποιες συγκεκριμένες ώρες της νύχτας. Επιπλέον από ότι βλέπουμε η απόσβεση γίνεται πολύ γρηγορότερα . Το κυριότερο είναι η δυνατότητα εξοικονόμησης ενεργειακής κατανάλωσης. Δηλαδή: 01:00-06:00 το χειμώνα  μπορείς να λειτουργείς με -60%, από 23:00-01:00 -30% κλπ κλπ. Σε άλλους χώρους μπορείς να κλείνεις την παραοχή ρεύματος  τελείως. Φαντάζεστε τι εξοικονόμηση ενέργειας το έτος θα έχουμε. Αυτά ισχύουν τόσο σε δρόμους όσο και σε δημόσιους χώρους γενικότερα. Σημαντικό δε είναι ότι  δεν χρειάζεται να αλλάξεις του λαμπτήρες!!  Ομως το σημαντικότερο ερώτημα είναι: α) πως ειναι δυνατόν να μη γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ηλεκτρολόγοι μηχανολόγοι τον Ιανουάριο του  2016,  ότι υτπάρχει και αυτή η εναλλακτική που ειναι οικονομικότερη με τα ίδια αποτελέσματα και β) πως ειναι δυνατόν να διαχειρίζεται λειτουργικά θέματα υποδομών του Δήμου η ΔΕΗ ?
Γιατί λοιπόν γίνεται αυτό και αν σκοπεύει ο Δήμος να αλλάξει αυτό το κατεστημένο? Ας μας απαντήσει ο Δήμος εάν ενημερωθεί για το παρόν κείμενο.
 ------------------------------------
[1]Αρ. μελέτης : 31/ 2014
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ &ΔΙΚΤΥΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ & ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Δ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦωΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ Ο ΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ.  ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 5.800.000 €

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες