14 Οκτ 2017

Zaungast:Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣΗ αξιοπρέπεια πρέπει να παραμένει ο ύψιστος στόχος της καθημερινής μας διαβίωσης απέναντι στον εαυτό μας. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Die Würde

 Με αφορμή τα 'λεκτικά δρώμενα' στο FB για την παραίτηση της Αντιδημάρχου κ. Λ.Λ. Μάθημα για τον πολίτη?
THS07102017
Σε ένα χθεσινό κείμενο μου έθεσα την ερώτηση. "Μάθημα για την Δημαρχιακή αρχή". Eδω θα διορθωθώ και θα πω  "μάθημα για τον πολίτη ίσως? " Ας αφήσουμε μια γυναίκα που έχει αποφασίσει να κάνει καριέρα σε ένα αντικείμενο που το έμαθε μέσα από την θητεία της στο Δήμο σαν πρόεδρος της μητροπολιτικής etc etc.  Τέλειωσε αυτό. Πόσες φορές γίνεται αυτό καθημερινά στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες σε ανώτερο μεσαίο ή κατώτερο επίπεδο, που δεν το παίρνουμε και είδηση καν και γι’ αυτό και δεν βγαίνουμε να λέμε διάφορα. Λοιπόν ας ηρεμήσουμε να δούμε εμείς με την δική μας  ύπαρξη σαν πολίτες κατοικώντας και διαβιώνοντας aλλά και επιβιώνοντας σε μια πόλη και τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον με εμας στα πλαίσια των ίσων ευκαιριών του αστικού σχεδιασμού.  Γιατί αυτό που συνέβη με την παραίτηση της κυρίας Λιάκου μπροστά σε αυτά που έρχονται κατά πάνω μας σαν Katrin ή Maria ή από χθες στη βόρεια Γερμανία o  Xavier δεν είναι άξιον αναφοράς, και εννοώ κοινωνικοπολιτικά μη αγνοώντας τα κλιματολογικά (βλέπε ο πλανήτης που χτυπάει πίσω: https://zaungastnic.blogspot.gr/2017/09/blog-post_18.html 

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο ή επειδή έγινε τόσο εξόφθαλμα και με ένα όχι και τόσο δυνατό βιογραφικό  έχουν στενοχωρηθεί κάποιοι?  Εγώ θα προτιμούσα να εκνευριζόταν παρά να στενοχωριόταν. Υπερβολική λιγοψυχία που δεν χρειάζεται να την τροφοδοτεί κανείς.
Η ερώτηση: Μη πείτε στο τέλος, «καλά αυτός που ζει»?  Έχω σώας τα φρένας και γνωρίζω πολύ καλά που ζω. Γι αυτό και θα ανεβάσω μια πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου σε γερμανικό περιοδικό που δεν νομίζω να την έχουν διαβάσει πολλοί γιατί είναι στα Γερμανικά.  Παρατηρήστε όποιος  διαβάσει την συνέντευξη, σε τι προτάσεις/ερωτήσεις αναφέρεται  η Γερμανίδα δημοσιογράφος ρωτώντας το Δήμαρχο και τι συμπεραίνει  από αυτά που λέει ο Δήμαρχος . Το διάβασε ο Δήμαρχος αρραγές το κείμενο?

Τα υπαρκτά καθημερινά, μεσοπρόθεσμα ζητούμενα άλλα  και προπάντων τα μακροπρόθεσμα δυνητικά προβλήματα θα πρέπει να απασχολούν τον πολίτη, πλέον. Δεν νοείται μετά από τέτοια απαξίωση του πολίτη- μιλάω για αυτούς που θεωρούν ότι απαξιώνονται σαν πολίτες-  να μη θέλουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Εάν δεν θα φτάσουν στο σημείο να θέλουν να αλλάξουν την μίζερη κατάσταση που ζουν και που την λειαίνουν λίγο με πολιτιστικές εκδηλώσεις, λίγο agenda και λίγο κρασοπολιτισμό, τότε δεν έχουν φτάσει στο σημείο να νοιώσουν ότι απαξιώνονται σαν πολίτες και καλά κάνουν και τους βάζουν τη σφραγίδα "γιδ(ι)α". Έχει νοιώσει κανείς από εμάς  ότι κυβερνάται αυτή η πόλη ή αυτή η χώρα ή ο πολίτης, που αυτό είναι το κύριο καθήκον κεντρικών και αποκεντρωμένων κυβερνήσεων? Να βάζουν μακροχρόνιους προς επίτευξη στρατηγικών στόχων για την παρούσα και τις επόμενες γενεές. Ποιος, που πότε έχει γίνει αυτό τελευταία σε ποιό επίπεδο "κυβερνησιμότητας". Δεν νομίζω, εγώ τουλάχιστον δεν το έχω ζήσει αυτό τα τελευταία 20 χρονιά που βρίσκομαι εδώ, όχι,  και αυτή είναι η πρώτη μεγάλη  απαξίωση απέναντι στο πολίτη εκ μέρους κάθε πολιτικής κυρίαρχης νομενκλατούρας, είτε είναι κεντρική εξουσία είτε ΤΑ.

Γιατί λοιπόν δεν εγκαταλείπουμε το άριστα ιδιωτικά λειτουργικοποιημένο ηλεκτρονικό "δημόσιο χώρο" που αρκετές φορές λογοκρίνει ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του. Μήπως μας βολεύει η εκ μακρόθεν διάγνωση των πραγμάτων και η σύντομη τοποθέτηση μας γιατί βιαζόμαστε και  είμαστε περίεργοι να δούμε τι γράφουν οι υπόλοιποι 300, 500 ή 1500 εγγεγραμμένοι εκ μακρόθεν φίλοι μας για να πάρουμε και εκεί θέση σύντομη όμως όχι πάνω από μια πρόταση κλίμακαςFB ? Ένας θείος που εχω -νευροχειρούργος μου έλεγε ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει ποτέ τη σωστή διάγνωση εκ μακρόθεν ούτε καν με την τεχνολογία της τηλεματικής. Να ξεκινήσουμε ίσως να ανταλλάσουμε τις απόψεις μας ασχέτως κομματικών θέσεων σε χώρους φυσικούς ανοικτούς η κλειστούς, ξεκινώντας με ένα στόχο, τη στήριξη του αστικού  σχεδιασμού της πόλης  μας στα επί μέρους δημοτικά διαμερίσματα  και πολεοδομικά  συγκροτήματα-γειτονιές- milieus μέσω της δικής μας συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Δήμου από τον τόπο που κατοικούμε. Μήπως πρέπει να το απαιτήσουμε αντί να ανεξαρτητοποιηθούμε από τον Δήμο της πόλης -όπως είναι και μόδα αυτό - δηλαδή να αποξενωνόμαστε τελείως, λέγοντας: "Ε δεν έχει νόημα πλέον". Να το  απαιτήσουμε ! 


Ναι ένα κίνημα πολιτών  με πολίτες άσχετα αν ήταν/είναι δημοτικός  σύμβουλος ή εργάτης ή έχει ασχοληθεί με πολιτική ή με την επιστήμη, να έχει πάρει εργολαβίες από Δήμο, μητέρα πωλήτρια, ώριμος συνταξιούχος, αθλητής, μαθητής μαθήτρια τυφλός Αμεα ,κλπ κλπ  ή κάτι που έχει κάνει που μέχρι σήμερα του έδινε μια κοινωνική ώθηση όπως τη θέλει το σύστημα μέσω του ιδίου.  Όλοι και όλα από το μηδέν γιατί το αντικείμενο θα είναι νέο, η δουλειά που απαιτείται άγνωστη καινοτόμος : Η συμμετοχική διαβούλευση και συναπόφαση των πολιτών στην ΤΑ.  Μια συμβίωση βασίζεται σε ίσες ευκαιρίες και δίκαιο. Αυτό δεν λέμε όλοι εμείς που είμαστε progressive και feminism κλπ κλπ. Αυτό θέλουμε και εμείς στη συμβίωση σε μια πόλη. Όσες ευκαιρεί για όλες κοινωνικές ομάδες γυναίκες άνδρες παιδιά και δημοτικά διαμερίσματα.

Ναι ένα κίνημα πολιτών  με πολίτες άσχετα αν ήταν/είναι δημοτικός  σύμβουλος ή εργάτης ή έχει ασχοληθεί με πολιτική ή με την επιστήμη, να έχει πάρει εργολαβίες από Δήμο, μητέρα πωλήτρια, ώριμος συνταξιούχος, αθλητής, μαθητής μαθήτρια τυφλός Αμεα ,κλπ κλπ  ή κάτι που έχει κάνει που μέχρι σήμερα του έδινε μια κοινωνική ώθηση όπως τη θέλει το σύστημα μέσω του ιδίου.  Όλοι και όλα από το μηδέν γιατί το αντικείμενο θα είναι νέο, η δουλειά που απαιτείται άγνωστη καινοτόμος : Η συμμετοχική διαβούλευση και συναπόφαση των πολιτών στην ΤΑ.  Μια συμβίωση βασίζεται σε ίσες ευκαιρίες και δίκαιο. Αυτό δεν λέμε όλοι εμείς που είμαστε progressive και feminism κλπ κλπ. Αυτό θέλουμε και εμείς στη συμβίωση σε μια πόλη. Όσες ευκαιρεί για όλες κοινωνικές ομάδες γυναίκες άνδρες παιδιά και δημοτικά διαμερίσματα.

ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΕΙΦΟΡΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.   
ΟΧΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ή ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. 

Ο αστικός σχεδιασμός και δημοτική πολιτική δεν είναι μόνο υποδομές και τεχνικά έργα για τα οποία ευθύνεται μόνο ο Δήμος και οι υπηρεσίες του. Βλέπουμε τα προβλήματα της νέας παραλίας σαν υποδομή. Ο Δήμος δεν έχει χρήματα να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες περίπου 600 καμένοι. [Θ. Παππάς σε KARFITSA: «Τις επόμενες ημέρες η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων στη Νέα Παραλία» 25 Σεπτεμβρίου 2017, 16:26] Μέχρι σήμερα απο ότι γνωρίζω τίποτα δεν έχει συμβεί. Δηλαδή ο Δήμος έχει χρεοκοπήσει?  Και θα ρωτούσε ένας παρατηρητικός  πολίτης : Α) πως γίνεται να μην έχουν χρήματα να αντικαταστήσουν τους καμένους λαμπτήρες και από την άλλη να παίρνουν δάνειο για να αγοράσουν τους ακριβότερους λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση CO2, την στιγμή που υπάρχει άλλη φτηνότερη τεχνολογία, την οποία δεν γνωρίζουν σύμφωνα με τους ιθύνοντες.
Β) Αυτός που σχεδίασε την ανάπλαση με τόσο ακριβά υλικά, σκέφτηκε ποτέ το κόστος συντήρησης της νέας παραλίας. Ήταν τόσο διάφανα τα έξοδα και οι δαπάνες που η επιτροπή παραλαβής αποδέχτηκε μια κατασκευή χωρίς να γνωρίζει τό υψηλό επακόλουθο κόστος ή του ήταν αδιάφορο, με τη λογική après moi le déluge? 
Σας παραθέτω μια φωτογραφία υποδομής νέας παραλίας ηλικίας 3,5 ετών, κρίνετε μόνοι σας τη λογική του σχεδαασμού, της κατασκευής της παραλάβής και της συντήρησης ενός εργου:

Πόσα χρόνια θα αντέξουν ακόμα οι κολώνες που σχεδιάστηκαν απο κάποιον, παρήχθησαν απο κάποιο εργοστάσιο, τοποθετήθηκαν απο κάποιον εργολάβο παραλήφθηκε το έργο απο (??????) και συντηρήθηκε το έργο απο (????????) Γνωρίζουν οι κάτοικοι ότι οι επιδαπέδιοι φωτισμοί και οι φωτισμοί γενικότερα στην ανάπλαση της νέας παραλίας υλοποιήθηκαν απο περισσότερα εργολαβικά συνεργεία και όχι απο ένα. Τυχαίο ότι συγκεκριμένα τμήματα φωτισμού και όχι διάσκορπα φωτιστικά δεν λειτουργούν, τουλάχιστον στα επιδαπέδια. Υπόθεση κάνω.


« Οι κάτοικοι πλέον έχουν να πουν και ένα τραγούδι εδώ!» Έτσι θα συνεχιστεί ζωή των πολιτών με μία οθόνη στο πρόσωπό τους μπροστά χωρίς να βλέπουν ούτε να παρατηρούν τι γίνεται και να βγάζουν τα νεύρα τους και τις ανασφάλειες τους με ύβρεις και προσβολές ? Διαχειρίζονται εν λευκώ (πλειοψηφική παράταξη είναι) σε ένα χώρο που ονομάζεται ΔΣ τα του οικου μας. Όσο μπορούμε ας το παλέψει ο πολίτης. Δεν εχουμε και χρέος απέναντι και σε άλλες γενιές αλλα και απέναντι μας? Εχουμε κάνει "κακό" και τους έχουμε φέρει άνω κάτω και έξω, δεν πρέπει να ανακτήσουμε οτι σοφό έχουμε αποκτήσει απο τη ζωή μας και να το δώσουμε με ομορφο τρόπο στους επόμενους σαν φόρο τιμής που μας αποδέχονται όπως μπορούν ακόμα, άσχετα την εξέλιξή τους? Ο πολίτης χρειάζεται πολιτική αγωγή και οχι πολιτική εκγύμναση!

(Τα κεφαλαία γράμματα δεν υπονοούν φωνές).
 Ευχαριστώ για την προσοχή και την υπομονή σας.


Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες