14 Οκτ 2017

Zaungast:ΤΗΝ κ. ΛΙΑΚΟΥ ΤΗΝ "ΕΔΙΩΞΕ" ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ-ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΚΑΡΙ3ΡΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤ3ΡΙΚΟ. ΤΗΝ "3ΔΙΩΞ3" ΤΟ ΚΑΤ3ΣΤΗΜ3ΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ-ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑ?
05102017

Πρώην Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και
Πρόεδρος Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Για ποια ευθύνη της μιλάμε?  Δημοτική Σύμβουλος ήταν παραιτήθηκε. Μπορεί ο κάθε ένας να το κάνει. Πρόεδρος Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε. και παραιτήθηκε.Εδω να δώσει απολογισμό για το τι έκανε και γενικά ότι πρέπει να κάνει ένας πρόέδρος μιας ΑΕ.
Και οι διάφοροι πρώην συνάδελφοι/φισές της - και το κάνω καλοπροαίρετα χωρίς να πληγώνω κάποιον/α- να ειναι προσεκτικοί λίγο γιατι τα ακατέργαστα ένστικτα τους στις αντιδράσεις τους τους γυρίζουν bumerang όσο αφορά την αξιοπρέπειά τους, όποια και αν ειναι αυτή που έχουν. Και αυτό το διαβάσατε σήμερα σχεδόν από όλο το γυναικείο φύλο. 
Εγω πιστεύω ότι απο τον Μάρτιο του 2016 η κυρια Λιάκου είχε φύγει ήδη. Γιατί? Γιατί η σελίδα της (http://linaliakou.me/)  είχε να ενημερωθεί απο τότε που έγινε η έναρξη των γραφείων αστικής ανθεκτικότητας. Αλλα εν πάσει περιπτώσει.
Μόνο όσο αφόρα ίσως την εγκατάλειψη του δημόσιου αξιώματος θα μπορούσα να σκεφτώ ότι έκανε κάποιο λάθος και μάλιστα  εάν στο πόστο που κατείχε υλοποίησε κάτι που βελτίωνε τις συνθήκες διαβίωσης της πόλης σήμερα και αύριο και μακροχρόνια. Φυσικά και δεν έγινε κάτι απλό έως και κάτι σημαντικό. Ενα γραφείο ανοίχτηκε. Και λοιπόν?  Αλλά και εδώ δεν θα της δώσω άδικο εάν – με όποια διαδικασία- μπόρεσε και έφυγε από την τροχοπέδη της διοίκησης αυτής της χώρας και αυτοί που εχουν αποφάσισει να μείνουν Ελλάδα ας το κάνουν και μη παραπονιούνται.[Και το παραλήρημα στο τηλέφωνο είναι μαγνητοφωνημένο]. Αποφάσισε λοιπόν έχοντας και την δυνατότητα, να εργαστει για την καριέρα της να πάει κάπου αλλού. Νέα κοπέλα είναι, τι να κάνει δηλαδή, αφού της δώθηκε η δυνατότητα λόγω προϋπηρεσιας στο Δήμο στο συγκεκριμένο αντικείμενο ? Ο Δήμαρχος πρέπει να έχει ένα ή μια αντάξια/ξιο  parat πάντα σε περίπτωση που κάποιος κάνει ένα τέτοιο βήμα. Δεν υπέγραψε και συμβόλαιο γάμου με τη Διοίκηση του Δήμου.  Και δεν μπορεί ο Δημαρχος να έπεσε απο τα σύννεφα σαν να μη το ήξερε. Ελατε κυριε Δήμαρχε μη μας δουλεύετε. Σαν manager κρασιών που ήταν,  ο Δήμαρχος έπρεπε να ξέρει ότι κανείς αναντικατάστατος και να ήταν στη γύρα συνέχεια για νέα άτομα αλλά αξιοκρατικά και να ξέρουν να συμπεριφέρονται, όχι όπως κάποιους συμβούλους του που τον βάζουν και μιλάει ανεύθυνα για ανθρωποκεντρικό ήθος των τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριους χώρους και στην ηλεκτρονική δημόσια σφαίρα να φέρονται και να άγονται κάποιοι -πρόσφατα- άλλοι σαν αυτοκράτορες χωρίς στέμμα. Και ξέρετε πόσο χειρότεροι είναι αυτοί από τους ίδιους τους αυτοκράτορες.
Μήπως θα το  έκανε αυτό το βήμα η κυριά Λιάκου αν ήξερε και αισθανόταν ότι όλα βαίνουν καλώς με το αειφορικό προφίλ της πόλης που βρίσκεται στο πάτο της σκάλας του αειφορικού αποτυπώματος. Ότι οι γειτονιές δε βρίσκονται στον ύπνο του δικαίου και είναι πολύ περισσότερο  μακριά από όσο νόμιζε αυτή, τόσο που δεν μπόρεσε ούτε να τις δει. Μου θυμίζει ένα βαρύγδουπο όνομα παράταξης: "Γειτονιές σε δράση", που δεν γνωρίζω αν κάποια γειτονιά έχει ακούσει το όνομα αυτό ποτέ. Πόσες φορές οργάνωσε στις γειτονιές την ώρα του πολίτη για να ακούσει τον πολίτη στις γειτονιές? Γιατί χωρίς ανθρώπους- όχι κατοίκους- στις γειτονιές τι να τις κάνεις τις γειτονιές, είναι απλά θεσμός που δεν το χρειαζόμαστε. Και έτσι έχουμε καταντήσει όλα τα της πόλης να ψηφίζονται, να κρατούνται και μετά να καταψηφίζονται σαν μειονότητα στο ΔΣ από ένα σώμα που είναι ανίδεο για το τι εστί βιώσιμη αστική ανάπτυξη των γειτονιών. Γενικά και αόριστα ξέρουν.  Αλλά να διαβάσουν και να γράψουν κάτι σχετικά και να κατεβάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση πολιτικής και κοινωνικής ανάπλασης  στις γειτονιές  δεν μπορούν. Ακόμα και οι νέοι που βρίσκονται μέσα στο ΔΣ δεν θεωρούν ότι η συμμετοχική διαβούλευση είναι αυτή που θα φέρει την βιώσιμη ανάπτυξη. Οπότε καταλαβαίνουμε που πάμε.  Τι να κάνουμε δεν μπορούν, έχουν τις δουλειές τους.
Κάτι τελευταίο. Ο Δήμαρχος έλεγχε την αποδοτικότητα και την εκπλήρωση των στόχων του τμήματος της ή εν πάση περιπτώσει της Αντιδημαρχία της? Η κυρία Λιάκου αυτά μπορούσε να κάνει αυτά έκανε και όχι από ανικανότητα αλλά πολύ περισσότερο θεωρώ εγώ 
  1.  από έλλειψη αστικογεωγραφικών και κοινωνιολογικών γνώσεων, καθώς δεν είναι αναγκασμένη να γνωρίζει όλα τα επιστημονικά πεδία,
  2. από λόγους για τους οποίους παραιτήθηκε και η κοινοτική Σύμβουλος του Ε διαμερίσματος νομίζω την περασμένη εβδομάδα, και
  3. μάλλον απο διοικητική αρτηριοσκλήρωση των υπηρεσιών με τις όποιες συνεργαζόταν (thessnews.gr, 5.10.2017, Αλληλοεπικάλυψη, καταμερισμός, σαλαμοποίηση αρμοδιοτήτων και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα. Η ThessNews αναδεικνύει το «τσίρκο αρμοδιοτήτων» σε τέσσερις διαφορετικές ενότητες. Οδικό δίκτυο, δημόσιος χώρος, Θερμαϊκός και Νέα Παραλία.")
Για το 1) μπορώ να πω ότι  ό,τι προσπάθησε να κάνει ήταν απλά μία αντιγραφή κάποιων δεδομένων που ήρθαν από το εξωτερικό διεθνείς φορείς ΕΕ κλπ.. Εάν αυτά τα δεδομένα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν σε κάποιες ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα στις πόλεις μας δεν την ενδιέφερε. Διότι εάν το εξέταζε το θέμα, τότε θα έγραφε ένα γράμμα στο Δήμαρχο και θα του ανέφερε π.χ.:
  • Δήμαρχε τι γίνεται με τη νέα παραλία, δεν μπορώ να βρω την περιβαλλοντική μελέτη ανθεκτικότητας του φυσικού περιβάλλοντος της, καθόσον και αρχιτέκτων η κυρία Λιάκου.
  • Δήμαρχε εδω δεν έχουμε ελέγξει τις εκπομπές των μικροσωματιδίων που είναι υπεύθυνα πλέον για το 50% των θανάτων στις πόλεις, o ΟΑΣΘ τι κάνει με τις εκπομπές του?
  • Ενα πάρκο που να ονομάζεται δημόσιος χώρος για διάφορες δραστηριότητες προπάντων των νέων οι γειτονιές δεν έχουν[1],
  • χάρτη αστικού θορύβου με συγκεκριμένο ολιστικό σχεδιασμό αστικών μεταφορών και κυκλοφορίας ούτε καν τον έχουμε πιάσει,
  • ποδηλατόδρομοι για τους νέους και όχι μόνο?

[1] Σχετικά μα το μητροπολιτικό πάρκο στην ΔΕΘ ο  Δανός αρχιτέκτονας Jan Gehl είπε στις 23 Απριλίου 2013 στον κ. Ιωάννη Σφήκα σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, «Νομίζω ότι είναι μια κακή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να κατασκευαστούν περισσότερα και μικρότερα πάρκα εκεί όπου οι άνθρωποι ζουν παρά ένα μεγάλο. Και ιδιαίτερα όταν έχετε αυτό το μακρύ θαλάσσιο μέτωπο δεν καταλαβαίνω γιατί είναι καλύτερο να έχεις ένα μητροπολιτικό πάρκο από το να πηγαίνεις κάτω στην παραλία όπου μπορείς να έχεις διάφορα μικρότερα πάρκα σε συνδυασμό με άλλα μικρότερα στις γειτονιές.»
Τι θέλουμε να κάνουμε Δήμαρχε, τι resilient city. Αστεία μας λέτε κύριε Δήμαρχε? Απλά σε δουλειά να βρισκόμαστε? Ας κοιτάξουμε μια μια τις γειτονιές σε μια καθαρά καταγραφή της κατάστασης τους σε όλους τους τομείς με την συμβολή των πολιτών. Να τους δείξουμε ότι υπολογίζουμε σε αυτούς ακόμα και στις γνώσεις τους και δεν τους απαξιώνουμε. Τους χρειαζόμαστε! Αλλά και αυτή άπειρη σε τέτοιες εργασιακές θέσεις, έπρεπε να δείξει ότι εφαρμόζονται κάπου και ότι απορροφούνται οι ιδέες που εισήχθησαν από το εξωτερικό και να δεϊξει και κάποιεςεπιτυχίες για το βιογραφικό. Θεμιτό.  Ετσι πρέπει να ειναι, αλλα κάνε και κάτι που να μείνει και να λέμε: "Η κ. Λιάκου το έκανε αυτό".  Και το αποτέλεσμα ήταν αυτό. Κανείς στις γειτονιές δεν πήρε χαμπάρι τι έκανε η κ Λιάκου. Και δεν μιλάμε για την μεσοαστική τάξη, να το προσέξουμε αυτό γιατι παρασυρόμεθα ευκόλως και ουχί ουδόλως. Και όμως άνοιξαν γραφεία 2016. WOW "Την έναρξη λειτουργίας Γραφείων Αστικής Ανθεκτικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ένταξης των δύο μεγάλων ελληνικών πόλεων στο πρόγραμμα των 100 Ανθεκτικών Πόλεων του Ιδρύματος Rockefeller, ανακοίνωσαν επισήμως οι δήμαρχοι των δύο πόλεων κ.κ. Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα εκδήλωσης για τις ”Μεγαπόλεις”, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα." "«χέστηκε η Φατμή/Φατμέ στο Γενί Τζαμί" που λέει και σοφός μας ο λαός και οι γείτονες μας εξ' ανατολών.
Όμως θα θέσω και ένα άλλο ερώτημα,  που ξέρουμε εάν, λόγω κοινωνικής ευαισθησίας, να μη μπορούσε και αυτή να νοιώθει συνυπεύθυνη στη κατρακύλα της πόλης - και το εννοώ αυτό σοβαρά-, και ας θέλει  ο Δήμαρχος να την κάνει την καλύτερη δεύτερη πόλη στο κόσμο. Η πρώτη ποια θα είναι? Γι αυτό και σας φεύγουν νέοι άνθρωποι όπως η κυρία Λιάκου Δήμαρχε επειδή βλέπουν προοπτική στη ζωή τους?  Θα μου πεις δεν είναι ο μέσος κάτοικος η κ Λιάκου αλλά και δεν είναι αυτή η μέση καθημερινή προοπτική που δίνεται σε ανθρώπους στη πόλη τούτη. Όχι, αλλά είναι ένας κάτοικος που πίστεψε στα λόγια τα μεγάλα, από ένα πόστο που της έδινε τη δυνατότητα να έχει κάποια δύναμη για να καταφέρει κάτι. Φανταστείτε οι υπόλοιποι. Και θα δούμε τι θα φέρει ο Δήμαρχος εις αντικατάσταση και για το χρίσμα ?  Έχω την εντύπωση ότι έχει μείνει στο ράφι . „Βest before“ προϊον θα βρεί πάλι, όπως τον τελευταίο. O καημένος θα αγοράσει ότι του προσφέρουν από στην αγορά.
Στα χρόνια τηςκαι σε τέτοιους καιρούς απαξίωσης κάθε προσπάθειας ακόμα και απο τον ίδιο το Δήμαρχο, ποιος δεν θα το έκανε αυτό το βήμα αν του δινόταν η ευκαιρία. Ποιο ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ήθελε η κυρία, να καταφέρει αυτό το οποίο για  αυτήν ήταν ίσως ένα όνειρο απατηλό, καθώς ΤΑ στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον.Μήπως και ο Δήμαρχος  τα γνώριζε όλα αυτά όταν ανέλαβε η κυρία Λιάκου αλλα την άφησε να παλεύει με τους ανεμόμυλους  έχοντας δημιουργήσει ένα θεσμό άλλοθι για την αειφόρο ανάπτυξη με μια νέα γυναίκα (να μείωσει και το μέσο όρο βρε αδερφέ)  και που  ειναι και γυναίκα, και ανεβάινει ετσι και το ποσοστό των γυναικών στη Δημαρχιακή αρχή. Εδω δεν μπορεί αν εφαρμόσει αειφορικές πολιτικές στους δημόσιους χώρους της πόλης του. Γιατι με μια τέτοια διεύθυνση της κ Λιάκου, μπόρεσε και ελάμαβανε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς images πόλεων. Αλλα ένας απο τους  στόχους του Δημάρχου όπως είπε και άμεσα και έμμεσα σε ένα προσφατο interview στην εφημερίδα der Freitag στις 31.8.2017 ήταν να έλθουν 100.000 Τούρκοι επισκέπτες  και να αφήσουν το χρήμα τους και δεν τον ενδιαφέρει αν του Έλληνα του αρέσει ο Ατατούρκ ή όχι. Τα λόγια τα μεγάλα τα δικά του είναι αυτά. Και δεν τον ενδιάφέρει τι γίνεται στη γείτονα χώρα με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καλός ο Ελληνας κοιτάζει το investment να φέρει χρήμα. Η αλλιώς το χρήμα δεν βρωμάει. Μπορεί κάποιος Δήμαρχος με τέτοια αρκούντος οικονομιστικής λογικής αλλα και της λογικής "ποιος ήξερε τον J Fabre μέχρι που τον έφεραν τα Δημήτρια, εγω δεν το ήξερα" με μια τέτοια αυτοδιαλυόμενη και κουρασμένη Δημοτική παράταξη  να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο αειφόρο αστικό σχεδιασμό? Εγω ακόμα προσπαθώ να πεισθώ αλλα...

Ας κάνει ένα συμπόσιο πολιτών στο γήπεδο του ΠΑΟΚ να ακούσει τη φωνή του πολίτη στη Τουμπα, στη Τριανδρία στον  Ευοσμο- στο Ντεπω, στη Μποτστσαρη, στην Εγνατία, και απο πολλά άλλα street milieus  κλπ κλπ. Να αρχίσω να πετάω και εγω στα σύννεφα?

Στο καλό και με την ευχή μας πραγματικά. Και μια παράκληση ευθύνης στη κυρία Λιάκου. Μη βάζετε τη πόλη απο το πόστο που είστε σε διάφορα προγραμμάτα προβολής αστικού image γιατι ξεφεύγει τελείως η νομενκλατούρα του Δήμου και νομιίζει ότι ειναι located σαν Δημοτικό Διαμέρισμα Thessaloniki by San Francisco.
Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες