6 Μαρ 2018

zaungastnic: Τα Bitcoins και η υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την παραγωγή και διαχείρισή τους

Η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση προκαλεί ακόμα περισσότερο …

Από την μία συναντιούνται για το πώς θα μειώσουν το φαινόμενου του θερμοκηπίου στον πλανήτη και από την άλλη…

Διάβασμα σε 1’

Bitcoin-Mining

Bitcoin Mining: Ένας υπολογιστής για την παραγωγή του ψηφιακού νομίσματος βρίσκεται υπό συντήρηση. Φωτογραφία: dpa

Εάν κάποιος θεωρούσε το σύστημα Bitcoin ως κράτος, θα είχε ήδη καταταγεί με σειρά 61η από την άποψη της διεθνούς κατανάλωσης ενέργειας, υπολόγισε πρόσφατα  η Βρετανική πύλη σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας "Power Compare". Εάν η κατανάλωση συνεχίσει να αυξάνεται, το επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή Bitocoins  θα μπορούσε να φτάσει αυτό της Μεγάλης Βρετανίας και μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο  2019 ακόμη και εκείνο των ΗΠΑ - μια τρελή ιδέα !

Το παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών Bitcoin διαχειρίζεται τις ‘δημιουργίες’ του  στα πλαίσια του  λεγόμενου blockchain. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του εμπειρογνώμονα  Digiconomist Alex de Vries, χρειάζονται ήδη 225 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για μία συναλλαγή Bitcoin, εκ των οποίων περίπου 300.000 γίνονται καθημερινά. Αυτή η ενέργεια  θα επέτρεπε να λειτουργούμε  ένα ψυγείο για δύο χρόνια.

 

Το ψηφιακό νόμισμα καταναλώνει σήμερα πάνω από 30 τεραβατώρες το έτος, έχουν υπολογίσει. Αυτό είναι περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ότι χρειάζονται ολόκληρα κράτη. Τώρα, η ενέργεια προέρχεται όλο και περισσότερο από ανανεώσιμες πηγές, αλλά οι εμπειρογνώμονες το βλέπουν πολύ ανησυχητικά και κριτικά αυτό.


Τα Cryptosystems όπως το Bitcoin καταναλώνουν πολύ ηλεκτρική ενέργεια  για την παραγωγή τους. Στην Ισλανδία, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Αλλά οι Ισλανδοί δεν  το βρίσκουν και τόσο καλό. Στην Ισλανδία, η παραγωγή Cryptosystems όπως το Bitcoin θα καταναλώνει σύντομα περισσότερο ηλεκτρισμό από τα κανονικά νοικοκυριά, αναφέρει το Associated Press. Ο λόγος: όλο και περισσότερες εταιρείες εγκαθίστανται στο νησί για να δημιουργήσουν τις ψηφιακές  τους εγκαταστάσεις λόγω της φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γεωθερμία, υδροηλεκτρισμός).  Σύμφωνα με τον Johann Snorri Sigubergsson της ενεργειακής εταιρείας Hitaveita Sudurnesja, η αυξανόμενη βιομηχανία Cryptoindustry θα μπορούσε να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος έως και 100 μεγαβάτ φέτος. Αυτό είναι περισσότερο από ό, τι οι 340.000 κάτοικοι της Ισλανδίας συνολικά καταναλώνουν κάθε χρόνο.

 

‘Συνεχές "Mining"

Τα Cryptosystems παράγονται ψηφιακά σε τεράστια κέντρα δεδομένων μέσω της λεγόμενης διαδικασίας "Mining". Κάθε συναλλαγή χρειάζεται ένα τεράστιο ποσό υπολογισμού και εγγράφεται σε ένα αρχείο που ονομάζεται blockchain. Κάθε μέρα περίπου 300.000 συναλλαγές διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, για τις οποίες οι λεγόμενοι "Miner" λαμβάνουν ο καθένας τους bitcoins. Κάθε συναλλαγή απαιτεί περίπου 650 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Digiconomist, ερευνητή της αγοράς  του Bitocoin. Οι υπολογιστές λειτουργούν χωρίς διακοπή, επειδή το Blockchain συμπληρώνεται και ανανεώνεται  συνεχώς - κατά συνέπεια, καταναλώνουν πολλή ενέργεια.

 

Η παραγωγή του Bitcoin και άλλου ψηφιακού εξοπλισμού έχει επανειλημμένα επικριθεί ως επιβλαβής για το περιβάλλον. Η αυξανόμενη ζήτηση Cryptosystems οδηγεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα περισσότερα από τα server farms βρίσκονται στην Κίνα, όπου θα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τη άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, όλο και περισσότερα κέντρα δεδομένων λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα μπορούν να λειτουργούν σε ποιες χώρες, μιας και οι χώρες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τέτοιου είδους ενεργοβόρες δραστηριότητες είναι λίγες στον κόσμο, π,χ. Ισλανδία.

 

Ισλανδία ως νέο κέντρο Bitcoin

Η Ισλανδία με τη σειρά της καθιερώνεται ως νέο κέντρο Cryptosystems μέσω του πλήθους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η γεωθερμία, ο αιολικός και ο υδροηλεκτρικός εξοπλισμός. Οι χαμηλές θερμοκρασίες παρέχουν επίσης φυσική ψύξη των κέντρων δεδομένων. Πρόσφατα, το έργο "MoonLite" εγκαταστάθηκε στην Ισλανδία, η οποία ισχυρίζεται ότι θα λειτουργεί από τον Αύγουστο 2018, αρκετά κέντρα βιομηχανικών δεδομένων για μονάδες κρυπτογράφησης αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Keflavik υπάρχουν τώρα τρία μεγάλα κέντρα δεδομένων, αναφέρει το "AP". Ένα από αυτά, το Genesis Mining, μετακόμισε από τη Γερμανία στην Ισλανδία το 2014, αφού η αξία του Bitcoin σημείωσε άνοδο από $ 350 σε $ 1.000.

Ενόψει της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας, ο βουλευτής Smari McCarthy του Ισλανδικού Κόμματος Πειρατών πρότεινε τώρα τη φορολόγηση της κρυπτοπαραγωγής. "Υπό κανονικές συνθήκες, οι εταιρείες που συμβάλλουν στην δημιουργία αξίας στην Ισλανδία πληρώνουν ένα ορισμένο ποσό φόρων", δήλωσε ο McCarthy. "Αυτές οι εταιρείες δεν το κάνουν αυτό, αλλά ίσως πρέπει." Αργότερα, στο Twitter, πρόσθεσε ότι δεν θέλει να θεωρηθεί αντίπαλος των Cryptosystems, αλλά θέλει να συνεργαστεί μαζί τους για να επωφεληθούν από κοινού.”

Frankfurter Rundschau 2.12.207 J Wille -, Frankfurter Allegmeine Zeitung, 13.2.2018

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες