7 Μαρ 2018

Μυανμαρ: Επι τέλους χάνει το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Myanmar. Η de facto πρωθυπουργός Aung San Suu Kyi χάνει το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η γενοκτονία συνεχίζεται

Το Μουσείο των ΗΠΑ για το Ολοκαύτωμα έχει αγανακτήσει από την καταστολική βία  απέναντι στους Rohinyga - και τη μακρά σιωπή της  de facto πρωθυπουργού Aung San Suu Kyi. Τώρα της στερούν πλέον το Βραβείο Elie Wiesel για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το 2012.

THS 08032018       Διάβασμα σε 1’

Ende der Märchenstunde

Στην τελευταία θέση της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα Ηνωμένα Έθνη που υπέβαλαν την τετάρτη στέκεται: Βιρμανία. Τώρα ακόμα και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις βάναυσες ενέργειες εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας Rohingya και επικρίθηκε για αυτό με ένα ασυνήθιστο τρόπο: ανακλήθηκε το βραβείο  της  για τα ανθρώπινα δικαιώματα της de facto πρωθυπουργού της Βιρμανίας, της Aung San Suu Kyi από το ίδρυμα Elie Wiesel .

Λόγος είναι η συνεχής αποτυχία της  Suu Kyi να επικρίνει την επί  μήνες συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση στη Βιρμανία και να  αποφασίσει να την σταματήσει. Το βραβείο έχει ξεκινήσει να δίνεται από το 2011  και από το 2012 ονομάζεται σύμφωνα με τον συνιδρυτή του μουσείου και τελευταίο επιζώντα του Holocaust Elie Wiesel.

«Ελπίζαμε ότι θα κάνατε κάτι». «Είχαμε ελπίσει ότι εσείς, την οποία γιορτάσαμε σαν ένα άνθρωπο  με  δέσμευση και αγώνα  για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, ότι θα κάνατε  κάτι για για να καταδικάσετε και να σταματήσετε τη βάρβαρη στρατιωτική βία  και να εκφράσετε έτσι την αλληλεγγύη σας προς τον πληθυσμό Rohingya που πλήττεται από  αυτό» έγραψε το μουσείο την Τρίτη προς την  Suu Kyi. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Η Suu Kyi, η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπερασπίστηκε τον ειρηνικό εκδημοκρατισμό της χώρας της,  ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε  κατ' οίκον περιορισμό από τον ισχυρό στρατό, και το 1991 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενώ  το 2012 και το Βραβείο Elie Wiesel .

Από τότε που ξεκίνησε ο ξεριζωμός και η προσφυγιά των εκατοντάδων χιλιάδων Rohingya (ca. 950.000) προς το Μπαγκλαντές για να γλυτώσουν τη  στρατιωτική βία , τους βιασμούς και τις δολοφονίες, το μουσείο επέκρινε πάρα πολύ την επικεφαλής της κυβέρνησης της βουδιστικής χώρας, για την επιφυλακτικότητά της  να καταδικάσει δημοσίως  και να σταματήσει την εθνοκάθαρση  από τους στρατιωτικούς της.

Δημοσίευση σχολίου