29 Δεκ 2017

Zaungastnic: Καλύτερο, όχι περισσότερο φως τη νύχτα! Από τον Νοέμβριο του 2015 συνεργάτης του blog είχε ενημερώσει σε συνάντηση με τους υπεύθυνους του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου(Διεύθυνση βιώσιμης κινητικότητας και δικτύων, Γιάννη Χαλκίδη 20) εν παρουσία Δημοτικής Συμβούλου για την εναλλακτική τεχνολογία, χωρίς να υπάρξει αντίδραση μέχρι σήμερα.

Η εποχή της ανθρωποκαίνου κάνει τη νύχτα πιο φωτεινή.
THS23/11/2017
  Strahlende Stadt: Hier ist die südafrikanische Metropole Kapstadt zu sehen....
  Europa bei Nacht (2012): Rund um den Globus setzen Städte auf LEDs, um den...
Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, η ανάπτυξη είναι κάπως ταχύτερη, αλλά πιο αργή στις βιομηχανικές χώρες. Αλλά η ποσότητα φωτεινότητας αυξάνεται παντού. Περίπου στο βαθμό (ποσοστό) που το ακαθάριστο εθνικό προϊόν μιας χώρας αυξάνεται (ca. 1,5 –2,5%).
Το παρατηρούμενο αποτέλεσμα έχει να κάνει με τον λεγόμενο "θρίαμβο" των LED. Σε ολόκληρη την υφήλιο, οι πόλεις τοποθετούν τις διόδους για να φωτίζουν τον δημόσιο χώρο. Έχουν εξοικονόμηση ενέργειας και είναι σημαντικά πιο ανθεκτικά από τους κλασικούς λαμπτήρες ατμών νατρίου. Υπάρχουν όμως λαμπτήρες ατμών νατρίου με νεότερη τεχνολογία και αποτελεσματικότερη λειτουργία μακροπρόθεσμα όσο αφορά το κόστος δαπανών, την μείωση του αποτυπώματος του CO2, την οικονομική απόσβεση και την προστασία της νύχτας. Οι περισσότεροι τεχνοκράτες και υπηρεσιακοί παράγοντες όμως δεν ενημερώνονται γιατί η LED τεχνολογία τους βγήκε στην αρχή ξεκούραστη, και αναπαυτική. Αγοράζουν τους πανάκριβους λαμπτήρες και αντικαθιστούν και όχι μόνο αυτό… Αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι εξοικονομήσεις υπεραντισταθμίζονται από τα αρνητικά της χρήσης των LED - επειδή τώρα φωτίζονται τα μέρη και τα πράγματα που μπορούσαν να παραμείνουν σε ηρεμία τη νύχτα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην Αγγλία. «Ο κίνδυνος είναι πάντα, ότι ο άνθρωπος φωτίζει περισσότερο όσο ο φωτισμός γίνεται φτηνότερος “. Αυτό έδειξε το παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία: Η φωτεινή αποδοτικότητα μεταξύ 1950 και 2000 διπλασιάστηκε, όμως η κατά κεφαλή κατανάλωση ρεύματος για τεχνητό φωτισμό τετραπλασιάστηκε.
Σχετικά με την φώτορυπανση αλλά και Θεσσαλονίκη βλέπε επίσης:
Christopher C. M. Kyba,* Theres Kuester, Alejandro Sánchez de Miguel,Kimberly Baugh, Andreas Jechow, Franz Hölker, Jonathan Bennie, Christopher D. Elvidge, Kevin J. Gaston and Luis Guanter Artificially lit surface of Earth at night increasing in radiance and extent, Science Advances 22 Nov 2017: Vol. 3, no. 11, e1701528
https://zaungastnic.blogspot.gr/2017/10/deal.html
https://zaungastnic.blogspot.gr/2017/10/led_24.html
https://zaungastnic.blogspot.gr/2017/10/led_25.html
Πρώτον, οι λυχνίες LED είναι φωτεινότερες από τις προηγούμενες λυχνίες - και, δεύτερον, είναι συχνά επιπρόσθετα εγκατεστημένες. «Αν και μεμονωμένα έργα εξοικονομούν ενέργεια, η επίδραση της εξοικονόμησης θα απορροφηθεί από νέα έργα», λέει ο ερευνητής Kyba[1].
  Lichtemissionen in Syrien: Links im  März 2011 und rechts im Februar 2015 -... Συρία μεταξύ 2011 και 2015 Η μοναδική περίπτωση μείωσης της φώτορυπανσης λόγω πολέμου Wuhan University
Οι επιστήμονες το αποκαλούν αυτό, το "φαινόμενο της ανάκαμψης". Αυτό είναι επίσης γνωστό για τα αυτοκίνητα. Όποιος αγοράζει ένα μοντέλο που εξοικονομεί καύσιμα θα μπορούσε να ταξιδεύει μεγαλύτερες αποστάσεις στο δρόμο - έτσι ώστε ακόμα και να βλάψει το περιβάλλον όχι μόνο τα το προστατέψει . Επειδή με την πρώτη ματιά δεν κοστίζει τόσο πολύ, αφού εξοικονομεί καύσιμο.
Σε λάθος ρυθμό
Αλλά τι το κακό συμβαίνει όταν εξαφανίζεται σε πολλά μέρη πλέον η νύχτα, δεν υπάρχει καν ? «Στους ανθρώπους, το φως μπορεί να φέρει τη σύγχυση του βιολογικού ρολογιού, του σώματος», προειδοποιεί ο Franz Holker, συν-συγγραφέας του κύριου ερευνητή και έργου στη Verbund «Η απώλεια της Νύχτας». Το φως των LED τη νύχτα προσποιείται στο σώμα ότι είναι ήδη το φως της ημέρας. Έτσι ρυθμίζεται ο ρυθμός. Η φώτορυπανση επηρεάζει επίσης τα νυκτερινά ζώα ιδιαίτερα τα έντομα, τα οποία είναι δύσκολο να προσανατολιστούν.
clip_image001
Φωτισμός της καναδικής πόλης Calgary 2010 (κίτρινο) και 2015 (κίτρινο και μπλε) Κέντρο GFZ Helmholtz
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η μέθοδός τους, υπό παρά υπερεκτιμά το πρόβλημα της φώτορυπανσης σήμερα. Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά του μετρητή του "NPP Suomi" που χρησιμοποιείται. Το ραδιόμετρο μετρά μόνο το φως με μήκη κύματος άνω των 500 (nm) Nανομέτρων. Και οι πρόσφατα εγκατεστημένες λυχνίες LED έχουν συχνά υψηλότερο ποσοστό μπλε φωτός με μήκος κύματος κάτω από αυτό το όριο.
Αλλαγή στην τεχνολογία ηλεκτροφωτισμού στο Μιλάνο, Ιταλία, παρατήρηση από το διάστημα. Έγχρωμες αστροναυτικές φωτογραφίες  από 2012 (A) και 2015 (B) ευγενικά παραχωρημένες από την Earth Science and Remote Sensing Unit, NASA Johnson Space Center, with identification and georeferencing by the European Space Agency, the International Astronomical Union, and Cities at Night (48). (C) Change from 2012 to 2016 in the DNB radiance band.
Έτσι κάποια μέρη στις δορυφορικές εκτιμήσεις στην πάροδο του χρόνου εμφανίστηκαν πιο σκούρα - αν και θα μπορούσε να δείξουν  με φωτογραφίες από αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ότι: Οι συγκεκριμένες πόλεις ακτινοβολούν ακόμα τουλάχιστον εξίσου δυνατή φωτεινότητα όπως και πριν. Ή ακόμα και πιο φωτεινές.
Οι Δήμοι έχουν προς το παρόν κατά νου κυρίως την εξοικονόμηση του οικονομικού κόστους, της ενέργειας και των εκπομπών CO2, όταν επιλέγουν LED. Τους λείπει συχνά η ικανότητα και η τεχνογνωσία για την αξιολόγηση της ποιότητας του φωτός. Πρέπει να υπάρχουν έργα σχεδίασης φωτισμού στα οποία εργάζονται μαζί κοινωνικοί επιστήμονες, γεωγράφοι, σχεδιαστές και επιστήμονες από τον τομέα της οικολογίας.
  Puerto Rico: Solche Fälle sind die Ausnahme. Hier war der Hurrican "Maria" im...Puerto Rico: Τέτοιες περιπτώσεις  είναι οι εξαιρέσεις .  Για τη συγκεκριμένη χρονικά μερικώς μείωση της φώτορυπανσης υπεύθυνος ήταν ο τυφώνας"Maria" τον Σεπτέμβριο του 2017. Nasa
Ο ερευνητής Christopher Kyba δίνει μια συμβουλή και ας την ακούσουν όλοι και αυτοί που νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμων: «Για τους περισσότερους από μας το φως είναι κάτι που υπάρχει και για το οποίο κανείς δεν ανησυχεί, όμως, αν υπάρχει μια λάμπα στην πόλη σας που σας ενοχλεί - για παράδειγμα, επειδή, .. είναι πολύ φωτεινό (παρατηρήσετε στην λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου την νύχτα κατεύθυνση ανατολικά πριν τη στάση Μπότσαρη φωτίζουν απλά τον οδικό άξονα ή ήρθαν UFOs) - καλέστε τις δημόσιες υπηρεσίες σας. " Ίσως τα συνεργεία - αν υπάρχουν κατά την διάρκεια της νύχτας να προσέξουν και παρατηρήσουν το παράπονό σας και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να βρουν λύση .
20171126_202246[1]20171126_202827[1]20171126_202801[1]
20171126_202339[1]20171126_202116[1]
Dr. rer. pol. Νίκος Θεοδοσάκης
[1] Dr. Christopher Kyba , Fernerkundung, Helmholtz-Zentrum Potsdam, Deutsches GeoForschungs Zentrum GFZ
Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες