19 Δεκ 2017

zaungastnic: Καταλονία-Κυβέρνηση μέσα από τη φυλακή

Κυβέρνηση από τη φυλακή

Οι Καταλανοί αποσχιστές διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία τους στο κοινοβούλιο μετά τις περιφερειακές εκλογές. Ο νέος αρχηγός της κυβέρνησης αναμένεται να ασκεί το αξίωμά του μέσα από τη φυλακή.


Wahl in Katalonien: Der Jubel der Separatisten
Πηγή της φωτoγραφίας: Spiegel on line                                                                                         διάβασμα σε 1 ‘  THS22122017
Και πάλι , οι Καταλανοί αυτονομιστές παίρνουν τη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο. Με μια record συμμετοχή 82% των Καταλανών, έλαβαν πάλι  ισχυρή υποστήριξη από τους ψηφοφόρους.  Αυτοί επαναλαμβάνουν και λένε προκλητικά: Τώρα ακόμα περισσότερο ανεξάρτητοι! Συνεχίζουν να ζητούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους, την ανεξαρτησία του κράτους ή την παραμονή τους στην Ισπανία. Οι σημαντικοί κινητήριοι μοχλοί είναι πληγωμένη υπερηφάνεια και τη πεισματάρική οργή απέναντι  στο ισπανικό κράτος και στην κυβέρνηση της Μαδρίτης. Οι αστυνομικοί με τον ξυλοδαρμό της 1ης Οκτωβρίου δεν αποδυνάμωσαν το κίνημα ανεξαρτησίας, αλλά το ενίσχυσαν.

Τώρα πλέον αναμένεται ένας περίεργος σχηματισμός κυβέρνησης. Ο μελλοντικός αρχηγός της κυβέρνησης της Καταλονίας θα είναι ο πρώην της : ο Carles Puigdemont. Προς το παρόν βρίσκεται στο Βέλγιο και κατά την άφιξή του στην Ισπανία είναι πιθανόν να φυλακιστεί από το κατασταλτικό κράτος του Rajoy . Ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής Oriol Junqueras ο οποίος θα αναλάβει και πάλι τη θέση του, είναι ήδη υπό κράτηση και κατηγορείται για εξέγερση. Στη Μαδρίτη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός M Rajoy συνεχίζει να κυβερνά. Μέχρι στιγμής, αυτοί οι τρεις πολιτικοί δεν έχουν ξεκινήσει διάλογο και μάλλον θα συνεχίσουν να μην έχουν τίποτα να πουν μεταξύ τους. Υπό ceteris paribus  συνθήκες λοιπόν ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης είναι αδιανόητος.

Για το εγγύς μέλλον, αναμένεται να συνεχιστεί το πολιτικό μπλοκάρισμα- ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ- στο θέμα της Καταλονίας. Ακόμη περισσότερο επειδή στην ίδια την Καταλονία οι αυτονομιστές και οι λεγόμενοι συνταγματολόγοι - αυτοί που πολέμησαν το παράνομο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας - αντιμετωπίζουν δύο προφανώς ασυμβίβαστες ομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συνθήκες, ο πειρασμός της κυβέρνησης της Μαδρίτης να συνεχίσει την επιτήρηση της Καταλονίας σύμφωνα με το άρθρο 155 θα πρέπει να είναι μεγάλος, με το επιχείρημα ότι μια νέα αυτονομιστική κυβέρνηση θα διεξαγάγει νέες αποσχιστικές δραστηριότητες.

Η ΕΕ θα πρέπει να είναι περήφανη για τις εσωτερικές πολιτικές διπλωματικές ικανότητες και επιδεξιότητες. Η ίδια μαζί με το post modern-φρανκικό κράτος της Ισπανίας θα είναι υπεύθυνοι για νέες εκλογές. στην Ισπανία. Η αντιπολίτευση στη Ισπανία θα βρει αιτία για εκλογές και θα ήταν μια καλή ευκαιρία να γυρίσει σε περισσότερη Δημοκρατία η χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες