12 Ιαν 2018

Aung San Suu Kyi αρνείται να συζητήσει τις φρικαλεότητες των αστυνόμων και στρατιωτών της Myanmar απέναντι σε Rohingya γυναίκες και κορίτσια

Η κρατικός σύμβουλος της Μυανμάρ(Nobel Prize Ειρήνης το 1991) αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες για τη βία και τους βιασμούς κατά της μουσουλμανικής μειονότητας

Η Aung San Suu Kyi όταν συναντήθηκε με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ απέφυγε να συζητήσει τις αναφορές Rohingya γυναικών και κοριτσιών που βιάστηκαν από τα στρατεύματα και την αστυνομία της Μυανμάρ , σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που έχει στα χέρια της η  Guardian.

Η Πραμίλα Πάτεν, ειδικός απεσταλμένος για τη σεξουαλικούς βιασμούς  στη xώρα των συγκρούσεων, ταξίδεψε για τετραήμερη επίσκεψη στα μέσα Δεκεμβρίου για να διερευνήσει τι συμβαίνει στους κύκλους των κυβερνητικών αξιωματούχων. Ωστόσο ένας κρατικός σύμβουλος στην κυβέρνηση της Μυανμάρ, είπε ότι η Aung San Suu Kyi,  αρνήθηκε να συμμετάσχει σε «οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση» ότι οι στρατιώτες, η αστυνομία των συνοριοφυλάκων και οι βουδιστικές πολιτοφυλακές Rakhine διεξήγαγαν «γενικευμένους και συστηματικούς» σεξουαλικούς βιασμούς στο βόρειο κράτος Rakhine .

 

"Η συνάντηση με την κρατικό σύμβουλο ήταν μια εγκάρδια ευγενική συνάντηση  που κράτησε περίπου 45 λεπτά που δυστυχώς δεν ήταν ουσιαστικής φύσης », γράφει σε επιστολή της που απηύθυνε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρς την περασμένη εβδομάδα.

 

Περισσότεροι από 655.000 Ρόχινγια, μέλη μιας διωκόμενης και ανιθαγενούς μουσουλμανικής μειονότητας, έχουν καταφύγει στα στρατόπεδα προσφύγων του Μπαγκλαντές από τότε που άρχισε η βία στο βόρειο κράτος Rakhine του Μιανμάρ τον Αύγουστο 2017. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουν ότι τουλάχιστον 6.700 Ροχίνγια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων εκκαθάρισης» που φαινομενικά απευθύνονταν σε ένοπλους μαχητές, ενώ πολλοί επιζώντες δήλωσαν ότι γυναίκες και κορίτσια βιάστηκαν από συμμορίες.

Αντί να συζητήσει άμεσα τις παραβιάσεις, η Patten είπε, ότι η Aung San Suu Kyi την πληροφόρησε ότι θα απολάμβανε "αρκετές καλές συναντήσεις" με ανώτερους αξιωματούχους της Μυανμάρ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, της είπαν εκπρόσωποι της στρατιωτικής και πολιτικής κυβέρνησης ότι οι αναφορές για φρικαλεότητες «υπερεκτιμήθηκαν και κατασκευάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα».

"Επιπλέον, εξέφρασαν τη γνώμη, ότι όσοι έφυγαν από τη χώρα το έκαναν λόγω συνύπαρξής τους  με τρομοκρατικές ομάδες και το έπραξαν για να αποφύγουν την επιβολή του νόμου", έγραψε η Paten. Ο στρατός του Μυανμάρ έχει εκκαθαριστεί από κάθε παρανομία στα πλαίσια  μιας εσωτερικής έρευνας που ονομάζεται “whitewash”από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Κατά την διάρκεια που, η Patten  βρισκόταν στη χώρα συναντήθηκε με τον άνδρα που ήταν επικεφαλής αυτής της έρευνας, ο γενικός επιτελών Aye Win, και της εξήγησε τη μεθοδολογία τους.

"Η στρατιωτική έρευνα, η οποία απαρτιζόταν από ένοπλους άνδρες ανέκριναν πολίτες σε μεγάλες ομάδες,  και  συχνά εν  παρουσία κάμερας και  τους προσέφεραν φαγητό μετά από την κατάθεση και τη συνεργασία τους. Σαφώς και δεν υπήρχε κίνητρο μετά για  να καταθέσουν καταγγελίες",  έγραψε η Patten. "Συνεπώς, πάνω από 800 συνεντεύξεις απέδωσαν μηδέν αναφορές σεξουαλιόύ ή άλλου βιασμού κατά πολιτών από τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας", ανέφερε.


Η κ. Patten εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια αποστολής πίσω  των Rohingya που έχουν φύγει  από τη Μυανμάρ, αναφέροντας το «επικρατούμενο κλίμα ατιμωρησίας» στους αστυνομικούς και στρατιωτικούς κύκλους στη χώρα. Το Μπανγκλαντές και η Μυανμάρ συμφώνησαν στον «γρήγορο» επαναπατρισμό του Rohingya, που προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Αλλά πολλοί Rohingya λένε ότι δεν θα επιστρέψουν οικειοθελώς μέχρι να τους δοθεί η ιθαγένεια, καθώς και η εγγύηση  ότι θα είναι ασφαλείς και δεν θα τους πάνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεκάδες χιλιάδες ζουν σε τέτοιους καταυλισμούς από τη βία το 2012.

 

Ο Skye Wheeler, ερευνητής της Human Rights Watch, ο οποίος διερεύνησε τους ισχυρισμούς για τους σεξουαλικούς βιασμούς, δήλωσε ότι η Μυανμάρ αρνείται μια "τρομερή αλήθεια".

"Η άρνηση αναγνώρισης των τρομερών αυτών πράξεων και  φροντίδας  από τις αρχές της Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένης της Aung San Suu Kyi, για τα Rohingya κορίτσια και γυναίκες που έχουν βιαστεί από τους στρατιώτες του Μυανμάρ ως μέρος της εκστρατείας εθνοκάθαρσης, είναι σχεδόν εξίσου συγκλονιστικά  με τα τρομακτικά εγκλήματα" που έχουν γίνει.

 

“It’s like a second attack, to endure a vicious gang rape and then to be ignored, as if you don’t matter at all, to have that terrible truth denied.”

 

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες