13 Ιαν 2018

zaungastnic: Μητροπολιτικά πάρκα σε Δήμους ΙΙΑ. “Πάρκο Παύλου Μελά”: Να γιατί υπάρχει ανάγκη συμμετοχικής διαβούλευσης και συναπόφασης των Δημοτών. Μερικές από τις θέσεις πολιτών για την διαμόρφωση εκμετάλλευση, διαχείριση και οργάνωση του συγκεκριμένου χώρου, στη διαβούλευση της 13.11.2017

Θέσεις πολιτών στον σχεδιασμό του λεγόμενου μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά

Έθεσαν σοβαρά και υπεύθυνα ερωτήματα οι λίγοι πολίτες που παρευρέθηκαν στη διαβούλευση της 13.11.2017 στο Δήμο Παύλου Μελά. Θα ληφθούν οι υπεύθυνες και επιστημονικά τεκμηρειωμένες θέσεις των πολιτών υπόψη στο σχεδιασμό, την οργάνωση και διαχείριση  πριν την τελική μορφή του προς ψήφιση έργου στο ΔΣ?

THS 19012018

Επειδή σε δύο αναρτήσεις-δημοσιεύεις  [https://zaungastnic.blogspot.ch/2017/12/blog-post_16.html , https://zaungastnic.blogspot.ch/2017/12/zaungastnic.html] αναφερθήκαμε στο υπό δημιουργία μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά  και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας ενός τέτοιου έργου,  δίνουμε παρακάτω κωδικοποιημένα μερικές από τις παρεμβάσεις κάποιων πολιτών στην τελευταία και μοναδική διαβούλευση με πολίτες του Δήμου που έγινε μέχρι σήμερα για τον στρατηγικό σχεδιασμό του συγκεκριμένου  χώρου στις 13.11.2017. Θεωρούμε ότι η θέση μας για την απαιτούμενη  συμμετοχική συναπόφαση στο θέμα του σχεδιασμού, διαμόρφωσης, χρήσης-εκμετάλλευσης,  οργάνωσης και διαχείρισης  του πάρκου επιβεβαιώνεται  από τις παρεμβάσεις των πολιτών. Αλλά επιβεβαιώνονται και οι ενεργοί πολίτες σαν μέρος μιας υπάρχουσας  πολιτειακής βάσης, που υποστηρίζουν, ότι δεν θέλουν να γίνονται έργα για τους πολίτες χωρίς τους πολίτες.

Πηγή των πρακτικών: γραπτή αίτηση του διαχειριστή του zaungastnic.blogspot προς τον Δήμο  Παύλου Μελά  για τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της διαβούλευσης 13.11.2017. [Τα κυριότερα σημεία της συζήτησης σε cursive και μώβ γραμματοσειρά]


Φωτο αεροφωτο πριν

Α) “Κυρίαρχο είναι οι ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας και της νέας γενιάς. Να βάλουμε τα παιδιά και τις σχολικές μονάδες σε διαδικασία άσκησης της συμμετοχικής συνδιαμόρφωσης των χώρων, των λειτουργιών και των δράσεων του στρατοπέδου. Η συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης αποτελεί ίσως πρώτη αφετηρία, ώστε αυτοί να γίνουν αργότερα πραγματικά υπεύθυνοι πολίτες και να αναλάβουν αυτό που τους αναλογεί.”

 

Β)”…όμως πρέπει να δώσουμε το στίγμα μέσα από μια ταυτότητα. Να προσδιορίσει το κόστος και να δούμε τελικά αν μπορεί να αποσβεστεί η επένδυση που πρέπει να ισορροπήσει το κεφάλαιο με την εργασία, το κοινωνικό μέρισμα με την κερδοφορία και αυτό είναι μια συζήτηση που συμβαίνει εδώ και χρόνια στο Δήμο Παύλου Μελά, που πρέπει όμως, πριν πω δυο πράγματα ακόμα, να συνδυάσουμε και τη νέα συγκυρία για το νέο χωροταξικό που έρχεται για τον Καλλικράτη, το τι δήμο πρόκειται να έχουμε τα επόμενα χρόνια και μέσα σε όλα αυτά να βάλουμε την οικονομική συγκυρία και πάνω από όλα την ανθρωπιστική πορεία της προστιθέμενης αξίας. Μιλάμε για ένα μεγάλο κόστος, για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, υπάρχει ο τρόπος αυτά τα χρήματα να βρεθούν;”

 

Γ)”… τι πάει να πει τοπική λειτουργία και απήχηση ενός τέτοιου χώρου, γιατί είναι κάπως οξύμωρο να αναφερόμαστε όλοι σε Μητροπολιτικό Πάρκο και να μην υπάρχει εδώ καμία συμμετοχή και καμία συμβολή οποιουδήποτε άλλου δήμου ή να μην υπάρχει μέσα στη μελέτη, όπως είδα, αυτό το στρατηγικό που έχετε εκπονήσει, καμία αναφορά τι γίνεται με τους υπόλοιπους χώρους πρασίνου, μελλοντικούς χώρους πρασίνου που υπάρχουν τουλάχιστον στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δίνονται 2600 τ.μ. και 8 κτήρια σε ιδιώτες, χωρίς να καθορίζεται ποια θα είναι η χρήση τους και χωρίς να καθορίζεται ποιος θα είναι ο ζωτικός χώρος αυτών των κτηρίων.”

 

Δ)”Άρα από τώρα πρέπει να γίνει ένα σχέδιο ξεκάθαρο που να ξέρουμε που βαδίζουμε, γιατί σίγουρα δεν μπορούμε από τώρα να ξεκινήσουμε και να τα κάνουμε όλα.

Μητροπολιτικό Πάρκο, πολυσυλλεκτικό με πολυδύναμο χαρακτήρα, όσο περισσότερες λειτουργίες έχει, τόσο ανεβαίνει η αξία του. Επομένως έχει σημασία να πηγαίνουμε σ΄ ένα χώρο, όχι απλά για να περπατάμε ή να καθόμαστε και να ξαναπηγαίνουμε γι΄ αυτό το λόγο. Πρέπει να έχει πολλές λειτουργίες, να έχει ο καθένας πολλά πράγματα να κάνει και να θέλει να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει.”

 

Ε)“Δεν άκουσα ακόμα από που θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Ακούσαμε για κάποια εκατομμύρια που θα δώσει η περιφέρεια. Εγώ δεν κατάλαβα ακόμα γιατί δεν είμαι πολιτικός μηχανικός. Ο κ. Σιμόπουλος προηγουμένως είπε ότι θα ήθελε στα 60 του να τρέχει, έφυγε για να του πω ότι έχω την εντύπωση ότι στα 80, στα 90, στα 120 ίσως  προλάβει να τρέχει μέσα στο πάρκο. Γιατί αυτό που δεν κατάλαβα είναι ότι όταν κάνουμε μια μελέτη, τουλάχιστον οι μηχανικοί από ότι έχω καταλάβει στην πορεία τη δική μου, δεν

είμαι μηχανικός, με τα ιατρικά ασχολούμαι, γίνεται μια μελέτη έτσι θα χτιστεί, αλλιώς θα χτιστεί. Χρηματοοικονομική μελέτη δεν είδαμε ακόμα. Πόσο θα βγει το μάρμαρο ρε παιδιά για τους πολίτες του δήμου και υπερτοπικά;. Πόσο είναι 100 εκατομμύρια θα κοστίσει; 200 εκατομμύρια θα κοστίσει; 500 θα κοστίσει; θέλω να ακούσω το νούμερο.

Να ξέρουμε εάν αξίζει.

Πιστεύετε εσείς ότι εδώ η γειτονιά που έχουμε, το Μητροπολιτικό πάρκο δε θα γίνει Μητροπολιτικό πάρκο ναρκομανών και περιθωριακών στοιχείων; Αυτή την αντίληψη έχετε; Και εάν την έχετε κάνετε μια βόλτα τώρα. Με τα χέρια στις τσέπες μπορείτε να περπατήσετε νύχτα εκεί; Πως θα το διαφυλάξουμε αυτό το πάρκο.”

 

Ζ)”Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας οποιουδήποτε τύπου οχημάτων εντός του χώρου. Θα πρέπει να αποφευχθεί η ασφαλτόστρωση και η τσιμεντόστρωση του οποιουδήποτε τμήματος του πάρκου. Θα πρέπει να αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση του χώρου μέσω κατατμήσεων του, εκμισθώσεως του, φιλοξενίας εμπορικών δραστηριοτήτων κτλ. Θεωρούμε ότι αυτά εδώ το ειδικό χωρικό θα πρέπει να τα διασφαλίζει, 2) θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με θέμα τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, 3) θα πρέπει να οριοθετηθεί ο χώρος που έχει αποδοθεί στο Δήμο και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να υπάρξει επαναφορά των ορίων της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως, όντως τα 8 στρέμματα.

Επίσης κρίσιμο παράγοντα θεωρούμε τη συγκρότηση του φορέα διαχείρισης,  ο οποίος θα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα και ο οποίος θα πρέπει να έχει λόγο και να παίξει ένα ορισμένο ρόλο στην ανάπλαση του χώρου.”

 

Η)”Αλλά το θέμα της βιωσιμότητας, το οποίο πρέπει να είναι όχι μόνο ένα απλό πλάνο, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει πριν απ΄ όλα και πριν ακόμα κοινοποιηθεί οτιδήποτε. Γιατί η βιωσιμότητα πιθανά να αποδείξει ότι και αναψυκτήριο πρέπει να έχουμε μέσα, ότι και τα θέατρα πρέπει να είναι ενταγμένα μέσα και για να υπάρχει μαζική προσέλευση και ένα πλάνο εκμετάλλευσης και πηγαίνοντας στην εκμετάλλευση, αξιοποίηση, είναι κακιά λέξη η εκμετάλλευση, και πηγαίνοντας στην έννοια πάρκο, πλέον, για να πάμε στο δεύτερο κομμάτι, το οποίο πράγματι πάρκο σημαίνει πρωτίστως χλωρίδα και συγκεκριμένα σ' αυτή την περίπτωση αστικό πάρκο.

Πιστεύω ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να το κάνουμε πάρκο φυσικό δεν έχει καμία ελπίδα να επιβιώσει, με την εικόνα ότι δεν συνδέεται με κανένα φυσικό περιβάλλον από το οποίο να υπάρχει μια συνέχεια, άρα θα είναι ένα αστικό πάρκο, μια αστική χρήση, πολύ καλό πάρκο επίσης, θύλακας πρασίνου και οξυγόνου κλπ μπορεί να πληροί αυτές τις συνθήκες και το δεύτερο σημαίνει, σαν πάρκο, υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και κυρίως εκπαίδευσης, όπως είπαν πάρα πολλοί άλλοι ομιλητές.

Εάν αυτό το κομμάτι γίνει μητροπολιτικό, η ποιότητα των υπηρεσιών πρέπει να απευθύνεται όχι μόνο στους δημότες της Σταυρούπολης, αλλά στους δημότες όλης της πόλης, του μητροπολιτικού συγκροτήματος και ακόμα παραπέρα και τότε αυτές οι υπηρεσίες μάλλον δεν επαρκούν.  Άρα θέλει ένα ξεκαθάρισμα όλων αυτών των εννοιών και νομίζω ότι πριν πάμε να εξαγγείλουμε τι θα κάνουμε, μια μελέτη βιωσιμότητας θα ήταν πολύ καλή για τα 10.000.000 για να φτιαχτούν οι πρώτοι θύλακες, ίσως να υπάρχουν, αλλά πιθανότατα αυτό ίσως να μην μπορέσει να λειτουργήσει για να πάρει την αξία την οποία θέλει η πόλη.

Τελευταίο πράγμα για την μητροπολιτικότητα, κάποιος είπε ότι, νομίζω ο κος

Νικηφορίδης μίλησε για το πάρκο για τη νέα παραλία και για τις άλλες ενέργειες οι οποίες έχουν φτιάξει τελικά με το σχέδιο το αρχικό της πόλης. Όλα τα μητροπολιτικά θέματα, είτε αυτό είναι η νέα παραλία, γιατί η νέα παραλία είναι μητροπολιτική υπόθεση, το πανεπιστήμιο είναι μητροπολιτική υπόθεση, η ΔΕΘ είναι μητροπολιτική υπόθεση.

Ανήκουν στο κέντρο.”

 

Θ)”Η δημιουργία χώρου για πικ- νικ. Δεν εννοώ χώρο περιπάτου η ένα χώρου γκαζόν. Εννοώ ένα χώρο όπου οικογένειες και φίλοι θα μπορούν να συνευρίσκονται για φαγητό σε φυσικό περιβάλλον, κάτι τόσο αναγκαίο για τους κατοίκους αυτής της «τσιμεντένιας πόλης».

Παρόλα αυτά όμως αναρωτιέμαι, ωραία να στηθούν όλα αυτά, όποια στηθούνε, αφού συζητηθούν και ιεραρχηθούν, αλλά πως θα στηθούνε και θα συντηρηθούνε; Ανάλογο ερώτημα που έθεσαν και άλλοι. Εντάξει, εύκολα βρίσκουμε και τα λεφτά να το στήσαμε, σκεφτόμαστε όμως πως θα το συντηρήσουμε στο μέλλον; δηλαδή θα το εγκαταλείψουμε και θα ακολουθηθεί μια κλασική για την Ελλάδα πορεία, του να ρημάξει κάποια χρόνια να απαξιωθεί, γιατί ο Δήμος ή ο φορέας ο διαδημοτικός δεν θα έχει τα λεφτά για να το συντηρήσει και τελικά θα ξεπουληθεί, ας πούμε για ένα κομμάτι ψωμί, στους ιδιώτες.”

 

Ι)”Από τις εισηγήσεις οι οποίες ακούστηκαν εδώ, για να ξανά έρθουμε στο θεσμικό, δεν μας φτάνουν πέντε στρατόπεδα για να κάνουμε τα μουσεία, τα οποία έχουν ακουστεί ότι πρέπει να γίνουν και για να κάνουμε τους κήπους και το Βοτανικό κήπο, μεσογειακό κλπ. Ν… επέτρεψε μου, ξέρεις πόσο σε εκτιμώ, είχα διαφωνήσει τότε γιατί το θεώρησα σαν ένα ευκαιριακό έργο, δηλαδή βρήκαμε ένα κονδύλι και ενώ δεν προέκυπτε από πουθενά, από καμία μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού, δεν προέκυπτε από πουθενά, ξαφνικά να έχουμε 100 στρέμματα Βοτανικό κήπο, δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά δεν προέκυπτε από πουθενά.”

 

Κ)”Ένα πράγμα που θέλω, καταρχήν, να το θέσω ως ερώτημα, είναι ότι, δεν κατάλαβα ίσως εγώ καλά, πού υπάρχουν οι ήπιες μορφές ενέργειας μέσα στο σχεδιασμό. Όταν λέμε για ήπιες μορφές, έγινε βέβαια αναφορά από κάποιον κύριο, ηλιακή ενέργεια, αιολική και βέβαια η διαχείριση του νερού πως θα γίνει. Θα υπάρχουν ταμιευτήρες νερού; π.χ κάποτε, σε κάποιες αναφορές βάζαμε και κάποια τέτοια θέματα για ταμιευτήρες νερού, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να δαπανάμε εμείς νερό για να ψηλώσουν αυτά τα καινούρια δέντρα που θα φυτευτούν.

Αλλά ωραία είναι τα λουλούδια, όμορφα είναι όλα αυτά. Σε ποιον δεν αρέσουν. Νομίζω όμως ότι συνεπάγονται περισσότερο κόστος, σε σχέση με τα ψηλά δέντρα τα οποία πέρα από μερικά χρόνια δεν χρειάζονται πότισμα γιατί οι ρίζες τους θα είναι βαθιές πια και θα μεγαλώνουν μόνα τους.

Θα μιλήσω λίγο για την επιτροπή διαβούλευσης. Ο Μάκης ο Διάκος προηγουμένως έβαλε το ζήτημα της θεσμικής λειτουργίας. Δεν θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει αυτή η επιτροπή της διαβούλευσης; δεν θα έπρεπε ήδη να έχει συζητήσει; και μετά να γίνουν και άλλες συζητήσεις και άλλες προτάσεις.”

 


Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες