10 Φεβ 2020

Η Ινδονησία βρίσκεται στο πιάτο μας καθημερινά.Διάβασμα σε 0,5'

Η Ινδονησία δεν ειναι μακρυά μας, βρίσκεται στο πιάτο μας καθημερινά.
Η Ινδονησια αποψιλώνεται. Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικέλαιου στον κόσμο. Μια δορυφορική εικόνα δείχνει πώς τα τροπικά δάση αποψιλώνονται σε μεγάλη κλίμακα για τη καλλιέργεια πρός όφελος της διατροφής και των Ευρωπαίων. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.
 
Εντατική μονοκαλλιέργεια φοίνικα


Απο τη παρακάτω δορυφορική φωτογραφία της EESA Μπορεί κάποιος να διακρίνει τα διάφορα στάδια της διαδικασίας αποψίλωσης του τροπικού δάσους. Τα πράσινα τετράγωνα δείχνουν τις ήδη εκμεταλλεύσεις καλλιέργειας φοινικα, οι ανοικτές καφέ περιοχές επισημαίνουν τοτροπικό δάσος που πρόσφατα αποψιλώθηκε προς για καλλιεργτικό έδαφος.Το πυκνό δάσος γύρω του εμφανίζεται σε σκούρο πράσινο χρώμα.
Δορυφορική φωτογραφία EESA
Για σύγκριση: Από τους φοίνικες πετρελαίου μπορούν να ληφθούν κατά μέσο όρο 3,3 τόνοι ελαίου ανά εκτάριο. Το αντίστοιχο μέγεθος για το κραμβέλαιο, την καρύδα και τους ηλίανθους είναι μόλις 0,7 τόνους, ενώ για τα φυτά σόγιας μόνο 0,4 τόνοι. Δεδομένου ότι η σόγια και η καρύδα αναπτύσσονται και καλλιεργούνται επίσης στις τροπικές περιοχές, θα πρέπει να αποψιλωθεί περισσότερη έκταση από τα τροπικά δάση για τις καλλιέργειες τους από ότι για τη παραγωγή φοινικέλαιου, ακόμη και με σταθερή ζήτηση.

Αυτό οδηγεί σε μια δυσάρεστη αλήθεια: Το τροπικό δάσος μπορεί να προστατευθεί μόνο εάν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο αλλάξουν τη διατροφική τους συμπεριφορά. Όσον αφορά το φοινικέλαιο, αυτό σημαίνει πάνω απ 'όλα: λιγότερα έτοιμα φαγητά όπως κατεψυγμένη πίτσα, αλοιφές, παγωτά και σνακ κλπ.

Ετικέτες