24 Απρ 2018

Daphne Caruana Galizia: Guardian Το πάζλ της δολοφονίας της δημοσιογράφου στη Μάλτα

Το παζλ

Το project Daphne Μια βόμβα έκλεισε για πάντα το στόμα της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα-αλλά η έρευνά της συνεχίζεται.


Guradian /Der Freitag Juliette Garside                                                                        THS 25042018          Διάβασμα σε  4 ‘

Bilder vom Tatort

Foto: STR/AFP/Getty Images

Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που τράνταξαν τα παράθυρα του οικογενειακού σπιτιού. Με  πανικό, ο Ματθαίος Caruana Galizia έτρεξε ξυπόλητος στην μπροστινή πόρτα. «Την στιγμή που άνοιξα την πόρτα - τα σκυλιά φώναζαν, - σκέφτηκα ότι επρόκειτο να με καταπιεί  η γη εκείνη τη στιγμή».

Οι γείτονες ήταν ήδη έξω. Έτρεξε προσπερνώντας τους, κάτω στο χωματένιο δρόμο προς το χωριό, χωρίς να νοιώθει τις πέτρες που έσχιζαν τα πέλματά του. Στο μισό του δρόμου είδε μια στήλη μαύρου καπνού. Μπροστά από το καπνό είδε  τα υπολείμματα ενός αυτοκινήτου να καίγεται, το αυτοκίνητο της μητέρας του. Ήταν μέσα αυτή.

Η δολοφονία της δημοσιογράφου Daphne Caruana Gallizia έστειλε κύματα σοκ σε όλο τον κόσμο.

Στη Μάλτα, ο πρωθυπουργός Joseph Muscat και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Partit Laburista κατηγορείται ότι έχει αφήσει τη διαφθορά να μένει ατιμώρητη, έχει αποδυναμώσει αστυνομία και δικαστικό σώμα, και έχουν έτσι δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο έγινε δυνατή η δολοφονία της γι αυτούς το κατεστημένο, επικίνδυνης blogger.

Αλλά η δολοφονία δρα και πέρα από τη χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αποφασίσει πώς θα χειριστεί το μικρότερο κράτος μέλος - ένα νησί που έχει γίνει μαγνήτης για εγκληματίες και κλεπτοκράτες. Και πρέπει να βρουν για ποιους - όπως φοβούνται κάποιοι βουλευτές του ΕΚ - τα βρώμικα χρήματα μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Τα βασικά ερωτήματα που έθιξε η δολοφονία της Caruana Galizia έγιναν το επίκεντρο μιας νέας συνεργασίας: το "Project Daphne". Με την υποστήριξη της οικογένειάς της, μια ομάδα 18 διεθνών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Reuters, Süddeutsche Zeitung και Le Monde. Το όλον  τρέχει υπό την ηγεσία του λεγόμενου project  «απαγορευμένες ιστορίες», ένα project που ξεκίνησε το 2017 από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και την πλατφόρμα Freedom Voices Network για να συνεχιστεί την έρευνα από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην ίδια θέση να πρέπει να κλείσουν το στόμα τους στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια εργασίας μηνών, η ομάδα των διεθνών δημοσιογράφων συγκέντρωσε την ιστορία της Caruana Galizia σε κομμάτια και συνέχισε την ερευνητική έρευνα στα θέματα πάνω στα οποία εργαζόταν την περίοδο του θανάτου της. Πρόσφατα, το project δημοσίευσε ιστορικές αναφορές σχετικά με την ιστορία της δολοφονίας της και των ανδρών που θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για το έγκλημα, καθώς και το ανοιχτό ερώτημα ποιος διέταξε τη δολοφονία και γιατί.

 

Η Daphne Caruana Galizia πέρασε την τελευταία της μέρα στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Απέναντι της καθόταν ο μεγαλύτερος γιος της  ο Ματθαίος(32). Στον αέρα, με μια ηρεμία, ήταν βαριά η μυρωδιά του άγριου μάραθου. Ο πυκνοφυτεμένος κήπος του σπιτιού της σε ένα λόφο στο χωριό Bidnija στα βόρεια της Μάλτας προστάτευε από κάθε ηχητική ενόχληση του δρόμου. Ήταν απορροφημένη στο έργο της και οι ώρες πέρασαν χωρίς να το καταλάβει. Λίγο πριν από τις τρεις, μάζεψε βιαστικά τα πράγματα της - είχε καθυστερήσει για μια συνάντηση με την τράπεζα. Πετάχτηκε έξω, επέστρεψε επειδή είχε ξεχάσει ένα μπλοκ τσεκ και στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητό της.

Καθώς το Peugeot 108 χρώματος ανθρακίτη κατευθυνόταν προς νότο, κάποιος την παρατηρούσε. Ήρθε η στιγμή για τους δολοφόνους της. Μια βόμβα που τοποθετήθηκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.

Ένας γείτονας της οικογένειας, ο Francis Sant, που οδηγούσε με αυτοκίνητο προς την αντίθετη κατεύθυνση, θυμάται μια πρώτη έκρηξη με λευκό καπνό. Λίγο αργότερα, έγινε και μια δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη έκρηξη και το όχημα έπιασε φωτιά προτού βγει από το δρόμο. Ερωτηθείς για το project Daphne, ο Sant είπε: "Λέω κάτι που δεν έχω πει ποτέ επειδή αισθάνθηκα ότι δεν πρέπει να πω ... Άκουσα και την κραυγή της ... αλλά εκείνη τη στιγμή που φώναξε, έγινε και μια μπάλα φωτιάς. "

 

Τρέχοντας ο Ματθαίος έφτασε στο τόπο του εγκλήματος. Θυμάται ότι υπήρχε ένας κρατήρας στο δρόμο. Τα δέντρα καίγονται. Είδε γυαλιά και πλαστικά και κομμάτια σώματος. Δεν μπορούσε να δει το αυτοκίνητο, αλλά το ακούει. Η κόρνα ακούγεται δυνατά. Ακολούθησε τον ήχο και τον καπνό, ελπίζοντας συνεχώς ότι δεν ήταν το αυτοκίνητο της μητέρας του. Αλλά τότε αναγνώρισε την πινακίδα. Καθώς περπατούσε γύρω από το αυτοκίνητο και κοίταξε μέσα, δεν υπήρχε τίποτα παρά μια πορτοκαλί φωτιά. Δεν υπήρχαν σημάδια σώματος, καμία ανθρώπινη σιλουέτα μέσα.

Καθώς έψαχνε στο πάτωμα για να ανοίξει αυτό που έμεινε από τις πόρτες, άκουσε τις σειρήνες της αστυνομίας. "Γύρευα κάτω στο έδαφος όταν ξαφνικά είδα ένα πόδι. Και θυμάμαι να σκέφτομαι τον εαυτό μου: Εντάξει ... υπάρχει ένα πόδι που βρίσκεται στο έδαφος, τα αποκόμματα σώματος που βρίσκονται γύρω από αυτό, προφανώς κανείς δεν μπορεί να έχει επιβιώσει αυτό. Δεν έχει νόημα πια. "

Λίγο αργότερα έφτασε η αδελφή της μητέρας του και μετά από μερικές απελπισμένες τηλεφωνικές κλήσεις έφτασε ο πατέρας του και οι δύο μικρότεροι αδελφοί του. Η οικογένεια αποχώρησε για το σπίτι τους στο Bidnija και κλείστηκαν μέσα εκεί για δύο εβδομάδες για να αποφύγουν τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι ημέρες θολές. Αλλά η ακριβής υπενθύμιση του Ματθαίου για το τι είχε κάνει η μητέρα του λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί υποτίθεται ότι οδήγησε σε μια εμφανή ανακάλυψη στην έρευνα για τη δολοφονία.

 

Στις 4 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η αστυνομία έκανε έφοδο νωρίς στο βρώμικο λιμάνι της Μάρσα. Υποστηριζόμενη από στρατιώτες, από τη θάλασσα και μια ομάδα εργασίας που εισέβαλαν από το δρόμο στην περιοχή του λιμανιού, συνέλαβαν τρεις άνδρες που ήταν γνωστοί στην αστυνομία: τα δύο αδέλφια Γιώργος και Alfred DeGiorgio (55 και 53 ετών) και o συνεργάτης τους, Vincent Μουσκάτ (55).

 

Με τα όπλα που είχαν, οι αδελφοί αναγκάστηκαν να ξαπλώσουν στο έδαφος. Τον Μουσκατ τον έδεσαν με χειροπέδες σε σιδερένιο κιγκλίδωμα. Πλάνα από την επιδρομή, που τραβήχτηκε από κάμερα ενός στρατιώτη, στάλθηκε στον Τύπο.

 

Ο στόχος της επιδρομής εκείνης της ημέρας ήταν μια μεγάλη σκουριασμένη αποθήκη που είχε θέα στο κύριο λιμάνι της πρωτεύουσας της Μάλτας Valletta. Γνωστή στους ντόπιους ως « Αποθήκη πατάτας» - επειδή εκεί παλαιότερα αποθηκευόταν τα λαχανικά - σήμερα στο χώρο αυτό βρίσκονται οι πολύχρωμες βάρκες του Μάρσα Regatta όπου στεγάζονται οι λέσχες τους. Ένα τμήμα του χώρου χωρίζεται από ένα πλέγμα. Υπάρχει εξοπλισμός γυμναστικής, μπάρμπεκιου και αίθουσα ασφαλείας με μεταλλική πόρτα και παντζούρια. Από την οροφή κρέμεται μια μεγάλη φιγούρα, μια ράβδος αλιείας και τα αποκομμένα κεφάλια και ουρές από ξιφίες.

 

Εδώ συνελήφθησαν οι ύποπτοι - και η αστυνομία υποψιάζεται ότι η δολοφονία σχεδιάστηκε εδώ. «Ερχόντουσαν εδώ ή πρωί ή το βράδυ», είπε ένας άνθρωπος που ήξερε τους άντρες. "Μερικές φορές είχαν επισκέπτες το βράδυ. Είναι άνθρωποι που όταν τους δει κανείς μαζί ανατριχιάζει."

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην καχυποψία για τους τρείς συλλέχθηκαν από τον επιθεωρητή εγκλήματος Keith Arnaud, που ήξερε η Δάφνη και κάποτε προσπάθησε να τους συλλάβει. Η υπόθεση ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένη και τεκμηρειωμένη για έναν ανακριτή που αποφάσισε να στείλει τους ύποπτους στο δικαστήριο.

 

Η επανεξέταση του φακέλου του Guardian έδειξε ότι η αστυνομία κύκλωσε τους συλληφθέντες με τη βοήθεια του FBI και μιας ομάδας ειδικών ιατροδικαστών από τις Κάτω Χώρες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η βόμβα προκλήθηκε από τηλεχειρισμό, πιθανώς με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου. Επομένως, το ερώτημα ήταν: ποιος τηλεφώνησε εκείνη την ημέρα και από πού;

  Familie

Foto: Getty Images for the Daphne Project

Τα στοιχεία προέρχονται από υπολογισμό υπολογιστών μεγάλης κλίμακας του FBI που γίνεται στις ΗΠΑ. Το έργο περιεπλάκει  από το γεγονός, ότι η κεραία μετάδοσης Vodafone στη Bidnija ήταν "εκτός λειτουργίας" κατά τη στιγμή της δολοφονίας. Χιλιάδες κλήσεις που ανακατευθυνόταν προς άλλες κεραίες έπρεπε να αναγνωριστούν και να διερευνηθούν, έως ότου οι ερευνητές βρήκαν κάτι: τους αριθμούς των δύο συσκευών που θα έπρεπε να  είχαν χρησιμοποιηθεί για να πυροδοτηθεί η βόμβα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κάρτες SIM για τα τηλέφωνα αγοράστηκαν σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία, στις 15 Νοεμβρίου 2016. Οι δύο αριθμοί επικοινωνούσαν αποκλειστικά μεταξύ τους.

 

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι μία από τις κάρτες SIM χρησιμοποιήθηκε σε ένα απλό τηλέφωνο Nokia. Η άλλη,  ο Arnaud  την αποκαλεί «η συσκευή που έπαιξε ο Θεός», συνδέθηκε με μια πλακέτα κυκλώματος σε ένα σκάφος, καθώς χρησιμοποιείται για να μετατρέψει τα φώτα ή κεντρικής θέρμανσης με τηλεχειρισμό - ή στην περίπτωση αυτή, προφανώς για να πυροδοτήσει μια βόμβα.

 

Χρονοδιάγραμμα

15 Νοεμβρίου 2016 αγοράζονται κάρτες SIM για κινητά τηλέφωνα που φέρονται να χρησιμοποιούνται για την ανάφλεξη της βόμβας.

10 Ιανουαρίου 2017 Οι κάρτες SIM ενεργοποιούνται για πρώτη φορά στην περιοχή του Zebbug. Μία είναι τοποθετημένη σε ένα κινητό τηλέφωνο Nokia και χρησιμοποιείται για την αποστολή τεσσάρων μηνυμάτων κειμένου σε ένα δεύτερο τηλέφωνο, το οποίο τοποθετείται σε μια πλακέτα κυκλώματος. Μετά από είκοσι λεπτά, οι κάρτες SIM αποσύρονται ξανά.

 

19 Αυγούστου Τρία επιπλέον καρτοτηλέφωνα που αγοράστηκαν για τη δολοφονία ενεργοποιούνται εντός 20 λεπτών.

 

21 Αύγ Για δεύτερη φορά ενεργοποιούνται οι κάρτες SIM και στέλνονται  δύο μηνύματα κειμένου μεταξύ τους? Πιθανώς μια δεύτερη δοκιμή.

 

Τέλος Σεπτεμβρίου Ένα λευκό αυτοκίνητο εμφανίζεται για πρώτη φορά κοντά στο Bidnija. Τις επόμενες εβδομάδες παρατηρείται συχνά σταθμευμένο δίπλα σε μια θέση παρατηρητηρίου.

 

15 Οκτωβρίου Και τα τρία καρτοτηλέφωνα βρίσκονται στο Bidnija.  Του Alfred Degiorgios ιδιωτικό τηλέφωνο και η συσκευή που νομίζει η αστυνομία ότι είναι ένα καρτοτηλέφωνο, έμεινε όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα εκεί.

 

16 Οκτωβρίου

 

1:41 - Η κάρτα SIM πυροδότησης ενεργοποιείται. Στέλνει σήμα από την Bidnija όπου είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι της Caruana Galizias το αυτοκίνητο.

 

8:00 - Η βάρκα 'Maya' βιντεοσκοπείται από μια κάμερα επιτήρησης καθώς αφήνει το Μεγάλο Λιμάνι Vallettas. Τα δεδομένα του τηλεφώνου δείχνουν ότι μόνο ο George Degiorgio βρίσκεται στο πλοίο.

 

8:30 Η Vodafone Mast στην Bidnija από τώρα μέχρι τις 18:00, λόγω εργασιών επισκευής εκτός λειτουργίας .

 

14:55 - Δείχνει πλάνα η κάμερα παρακολούθησης, όπου  η Μάγια σταματά στα ήσυχα νερά κάτω από το μνημείο πεσόντων της Πολιορκίας Bell War Memorial.

 

14:58 - Ενα SMS αποστέλλεται  στην κάρτα SIM που υπήρχε στη βόμβα κάτω από το κάθισμα του παγιδευμένου  αυτοκινήτου  της Caruana Galizias.

 

15:20 - Τα δεδομένα θέσης δείχνουν ότι η ‘Μάγια’ επιστρέφει στο λιμάνι.

 

15:30 - Ο Γιώργος DeGiorgio στέλνει ένα μήνυμα από το δικό του τηλέφωνο στη σύντροφό του: «Αγοράσε μου λίγο κρασί, γλύκα.»

 

Η ομάδα του Arnaud είχε βρει το τρόπο που το έκαναν. Τώρα προέκυψε το ερώτημα ποιος είχε πιέσει το κουμπί.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν ήδη το ιδιωτικό τηλέφωνο του George Degiorgo σε σχέση με μια άλλη έρευνα. Σύμφωνα με τον Arnaud, τα δεδομένα θέσης του Γιώργου Degiorgios ο προσωπικός αριθμό τηλεφώνου συμφωνούν με ένα από τα τρία λεγόμενα «καρτοτηλέφωνα» που είναι κινητό  τηλέφωνο με προπληρωμένη κάρτα που επιτρέπει ανώνυμες κλήσεις, και που είχαν αγοράσει για τη δολοφονία. Για εβδομάδες, αυτά τα τηλέφωνα Burner έστελναν σήματα στους ίδιους ιστούς με τους αριθμούς τηλεφώνου των τριών υπόπτων.

Τα στοιχεία που έδωσε το FBI έδειξαν ότι το βράδυ πριν από τη δολοφονία και τα τρία "Burner Phones" ήταν ενεργά στο Bidnija. Την ώρα 1:41, ενεργοποιήθηκε η κάρτα SIM στην πλακέτα κυκλώματος. Μετά από αυτό, οι ύποπτοι πήγαν σε ξεχωριστούς τόπους. Ο Alfred Degiorgio προφανώς πέρασε τη νύχτα στη Bdinija, ενώ οι άλλοι δύο έφυγαν από το χωριό.

Στις 6:15 μ.μ. την ημέρα της δολοφονίας πρέπει το τηλέφωνο του Georges να έχει στείλει σήμε από την «αποθήκη πατάτας» στη Marsa, σε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά και από την ακτή γύρω από τη Βαλέτα. Η αστυνομία σύγκρινε τις θέσεις με το υλικό CCTV και ανακάλυψε ένα μικρό λευκό σπορ σκάφος με μια εμφανή πράσινη κάλυψη. Η  ‘Μάγια’  είχε καταχωρηθεί στο όνομα του Alfred, αλλά τα δεδομένα θέσης δείχνουν ότι ο Γιώργος ήταν στο τιμόνι εκείνο το απόγευμα.

Στο 14.55 μ.μ., η ‘Μάγια’ σταμάτησε σε προστατευόμενη παράκτια λωρίδα κάτω από το νεοκλασικό μνημείο πεσόντων της πολιορκίας Bell War Memorial. Λίγα λεπτά αργότερα, λέγεται ότι δύο κλήσεις  έφτασαν στο σκάφος, και από το Bidnija. Η  πρώτη διήρκεσε 44 δευτερόλεπτα. Η επόμενη 1 λεπτό και 47 δευτερόλεπτα. Για τον Arnaud, η σχέση είναι σαφής: «Οι δύο κλήσεις σε γρήγορη διαδοχή  ταίριαζαν τέλεια στην περιγραφή του Ματθαίου Caruana Galizias που ανέφερε ότι η μητέρα του έφυγε αρχικά από το σπίτι, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε επειδή είχε ξεχάσει το καρνέ επιταγών της. Κατά την άποψή μας, ο παρατηρητής είδε το θύμα να βγαίνει, ενημέρωσε το άτομο για το σκάφος για να ετοιμαστεί, το θύμα επέστρεψε στο σπίτι, η κλήση τερματίστηκε. Δύο λεπτά αργότερα ήρθε η επόμενη κλήση. "

Στις 14.58, αποστέλλεται ένα SMS με έναν κωδικό που ενεργοποίησε το κύκλωμα στη βόμβα. Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη ο Γιώργος Dijiorgio έστειλε στη σύντροφό του μήνυμα: «Αγοράσε λίγο κρασί, γλύκα» Εκείνη απάντησε, “OK”. Έως τις 16:00 έδειξαν οι καταγραφές καμερών ότι η ‘Μάγια’ πάει πίσω στο αγκυροβόλιο της. Το ενοχοποιούμενο υλικό της αστυνομίας βασίζεται κυρίως στην τηλεφωνική χωροεντόπιση.

  Bilder vom Tatort II

Peter Caruana Galizia

Φωτογραφία: Dan Kitwood / Getty Images για το έργο Daphne

Περαιτέρω έρευνα

Σε μια διερεύνηση του θαλάσσιου βυθού στο  λιμάνι  από δύτες Στρατού βρέθηκαν οκτώ κινητά τηλέφωνα που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από τους ύποπτους. Όλες οι συσκευές στάλθηκαν στην Ολλανδία πριν από αρκετές εβδομάδες για ανάλυση από την Ευρωπόλ.

Εκτός από τον ανακριτή για την ακρόαση της αστυνομίας με στοιχεία σε βάρος του υποτιθέμενου δολοφόνου, ένας δεύτερος δικαστής εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία,  ο Anthony Vella. Η Ευρωπόλ, το FBI και ένας εμπειρογνώμονας τηλεπικοινωνιών της Μάλτας απευθύνονται απευθείας σε αυτόν.

Επειδή πρόκειται για την εξεύρεση και διερεύνηση πιθανών εγκεφάλων πίσω από την βομβιστική επίθεση, η οικογένεια βασίζεται στον Vella, επειδή φοβούνταν ότι η αστυνομία δεν επιδιώκει να βρει κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικά πρόσωπα. Σύμφωνα με μια πηγή κοντά στους ανακριτές, η αστυνομία επικεντρώνεται στην εξεύρεση του κατασκευαστή της βόμβας και την παρακολούθηση πιθανών διασυνδέσεων με το οργανωμένο έγκλημα και μόνο.

Ο Vella είναι "πολύ ακριβής εμπεριστατωμένος στη δουλειά του και απλός άνθρωπος", είπε ο οικογενειακός δικηγόρος Jason Azzopardi. «Το γεγονός ότι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες πρέπει να λογοδοτούν απέναντι στο δικαστή, είναι σωστό, γιατί η υπόθεση αυτή έχει τη σημασία της και  πέρα από τις ακτές της Μάλτας.»

 

Οι τρεις ύποπτοι δεν έχουν μιλήσει μετά τη σύλληψή τους. Ο Γιώργος, (ο Κινέζος) είναι επίσης γνωστός με την κωδικό-ονομασία ic-Ciniz, έβγαλε χωρίς να φέρει δυσκολίες την ταυτότητα του και την άφησε πάνω στο τραπέζι στην αστυνομία. Ο Alfred, ονομάζεται επίσης il-Fulu (το φασόλι), δεν επιβεβαίωσε ούτε καν το όνομά του. Η αστυνομία προφανώς υποψιάζεται ότι οι άνδρες είχαν ειδοποιηθεί πριν συλληφθούν. Όταν οι αστυνομικοί τους συνέλαβαν στο Marsa, τα τηλέφωνα που είχαν, και φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν ήταν ήδη στο βυθό της θάλασσας και ο Γιώργος είχε τον αριθμό τηλεφώνου της συντρόφου του στο χέρι του.

Για τους βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος και τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Simon Busuttil η σύλληψη ήταν: «… εντελώς σαν ταινία γυρισμένη, τα πάντα έμοιαζαν διατεταγμένα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προπαγάνδα. Αυτό το υλικό γρήγορα εξαπλώθηκε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και είχε ένα χαρακτήρα από μια ταινία δράσης του Marvelron man Spider Man κλπ.) "

Και οι τρεις άνδρες δεν ομολόγησαν την ενοχή τους, έγινε αποδεκτή να υπάρξει νομική κάλυψη γι αυτούς, αλλά  αρνήθηκαν να μιλήσουν με τους δικηγόρους. Πρέπει ακόμα να βρεθούν μπροστά στο δικαστήριο. Εάν ενεργούσαν εξ ονόματος κάποιων, παραμένει  άγνωστο.


Σίγουρα η Caruana Galizias είχε πολλούς εχθρούς και πολλούς επικριτές. Είχε βάλει τον κάθε ένα στο στόχαστρο για τον οποίο πίστευε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει,  όλοι -  οι Gangster, οι άνθρωποι των επιχειρήσεων, ακόμη και ο σημερινός ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος, με τον οποίο είχε κάποια σχέση.

Της Caruana Galizias δεύτερος γιος ο Ανδρέας  θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία της μητέρας του το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Partit Laburista. «Οι πολίτες της Μάλτας είναι εντελώς απροστάτευτοι όταν συνεργάζονται με  το κράτος», εξήγησε. "Δεν υπάρχει ανεξάρτητο θεσμικό όργανο μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης. Αυτό έκανε πραγματικότητα τη δολοφονία της μητέρας μου. "

Μετά την απόπειρα δολοφονίας και χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας, η κυβέρνηση προσέφερε αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στους δολοφόνους της δημοσιογράφου. Παρά τις συλλήψεις, βρίσκεται στη διάθεση ακόμα το ποσό.


Ο πρωθυπουργός Μουσκάτ σχολίασε σε δήλωση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Η ανακρίσεις που έχω δώσει σε ανάθεση στις κρατικές αρχές για αυτό το φόνο, τρέχουν. Πιστεύω ότι η αστυνομία της Μάλτας θα λύσει την υπόθεση επαγγελματικά, άφοβα και αμερόληπτα ».

Η δολοφονία  «με σόκαρε και με αναστάτωσε» συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει σε καμία περίπτωση να σκοτώνεται ένας δημοσιογράφος ή μια δημοσιογράφος. Ήταν μια επίθεση στην κοινωνία μας και μια τέτοια άσκοπη πράξη χτυπά σκληρά μια μικρή χώρα σαν τη δική μας. Αυτή η δολοφονία δεν αντικατοπτρίζει το λαό της Μάλτας που εκτιμά μια φιλελεύθερη, ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία και θα αντισταθεί. Η κυβέρνηση εξασφαλίζει στην αστυνομία όλα τα απαραίτητα μέσα για τη δίωξη των υπευθύνων και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. "

Πολλά διακυβεύονται για τη Μάλτα και την ΕΕ. Η σπαραγμένη από την δολοφονία της Δάφνης Caruana Galizias οικογένεια αντέδρασε με θυμό, απογοήτευση και με μια συντριπτική λύπη για την απώλεια της μητέρας. Του Ματθαιου ο 29χρονοςαδελφός  ο Παύλος, ο οποίος πέταξε το βράδυ της δολοφονίας από το Λονδίνο στη Μάλτα, ήρθε αντιμέτωπος με ένα θέαμα που δεν θα ξεχάσει ποτέ.  Η ειρηνική κοιλάδα τους ήταν αγνώριστη: ο χώρος γεμάτος προβολείς αναμμένους, οι δρόμοι γεμάτοι από αστυνομία και τηλεόραση. "Ένιωσα ότι ο κόσμος είχε καταρρεύσει και κανείς δεν ήταν ασφαλής", θυμάται ο Andrew. "Μάλλον ότι δεν πήραν μόνο τη μητέρα μου, αλλά και τη χώρα μου."

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες