25 Απρ 2018

Ποιος μίλησε για δυτικά πρότυπα ελευθερίας του τύπου ?

Η γηραιά ήπειρος όλο και πιο απολυταρχική.

Όλο και περισσότερο το μίσος εναντίον δημοσιογράφων στην Ευρώπη. Ελλάς(74) – στη μέση της σκάλας περίπου,  Νορβηγία(1), Τουρκία(157), SUA ( x )

floriano Community                                                                                  THS 25042018        Διάβασμα σε 1’

Karte

Θεωρείται ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μιας δημοκρατίας - η ελευθερία του τύπου. Εκτός από το εκτελεστικό, το νομοθετικό και το δικαστικό σώμα, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συχνά ως η τέταρτη εξουσία. Θα πρέπει να είναι όργανο πολιτικού ελέγχου, το οποίο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη δημοκρατικών αποφάσεων και αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ελευθερίας της έκφρασης. Το γεγονός ότι οι αποκαλούμενοι δυτικοί δείκτες συχνά μετρούνται με δύο μέτρα και δυο σταθμά δεν είναι τίποτε νέο. Όπου πρέπει να υπερασπιστούν, διαπράττονται εγκλήματα στο όνομά τους, για τα οποία θα μπορούσε κάθε οπαδός αυτής της υποτιθέμενης κοινότητας αξιών να ντρέπεται

Όπως δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου 2018 «Δείκτης Ελευθερίας Τύπου 2018“,από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, που έχει αναγνωριστεί από180 χώρες, δείχνει, ότι δεν συμβαίνει ότι καλύτερο για την ελεύθερη διαμόρφωση των μέσων ενημέρωσης στο”κέντρο του δυτικού κόσμου." Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρωπαϊκή ήπειρος είναι η περιοχή του κόσμου όπου η κατάσταση των δημοσιογράφων παγκοσμίως έχει επιδεινωθεί περισσότερο. Η προϋπόθεση αυτή μπορεί να αποδοθεί ιδιαίτερα στις αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης και την κατασταλτική μεταχείριση του τύπου στις πληγείσες χώρες. Σύμφωνα με την κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου σε σχέση με πέρυσι στη Μάλτα (Rank 65, -18), η Τσεχική Δημοκρατία (34, -11), τη Σλοβακία (27, -10) και τη Σερβία (76, -10) είναι οπισθοδρομικές. Και οι τέσσερις χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη, οι πρώτες τρεις είναι ακόμη μέλη της ΕΕ. Εκτός από τις σημαντικές υποβιβασμένες, οι θέσεις και άλλων χωρών της ΕΕ είναι ανησυχητικές. Η Πολωνία έπεσε τέσσερις θέσεις στην 58η θέση, η Ουγγαρία δύο θέσεις στην 73η θέση, και η Γαλλία κατατάσσεται μόνο 33η, αλλά έχει βελτιωθεί κατά έξι θέσεις. Η Γερμανία αναρριχήθηκε στην 15η θέση. Εντούτοις, όσον αφορά την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, επικρίνονται αυστηρά  και ειδικότερα η κατασταλτική συμπεριφορά έναντι των δημοσιογράφων στη σύνοδο κορυφής της G-20, καθώς και ο νόμος BND που ψηφίστηκε το 2017. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται ακόμα στην 40η θέση, ακολουθούμενη στενά από τις ΗΠΑ (45η). Αξίζει να σημειωθεί επίσης η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με το μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκίας (157, -2). Σύμφωνα με την ROG, δεν υπάρχουν περισσότεροι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι σε καμία άλλη χώρα παρά στη δημοκρατία φιάσκο του Ερντογάν.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η διευθύνουσα σύμβουλος της ROG, Katja Gloger, δήλωσε: "Οι δημοκρατίες ζουν από δημόσιο διάλογο και κριτική. Όποιος πολεμά τον δύσκολο δημοσιογράφο ή ακόμα σκόπιμα  αμφιβάλει για την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης κατ' αποκοπή, καταστρέφει τα θεμέλια μιας δημοκρατικής κοινωνίας”.  Και συνεχίζει: "Το να ξεσηκώνεις με μίσος και περιφρόνηση τους πολίτες σου ενάντια στους δημοσιογράφους, σε περιόδους λαϊκίστικων πολιτικών επιθέσεων,  είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Δυστυχώς το βιώνουμε όλο και περισσότερο σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Τουλάχιστον, η έκθεση δείχνει επίσης ότι δεν είναι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μετά από αυτή την τάση. Οι τρεις πρώτες θέσεις πήγαν στη Νορβηγία (1, 0), τη Σουηδία (2, 0) και η Ολλανδία ( 3, +2).

Παρόλα αυτά, το συνολικό αποτέλεσμα θα πρέπει να μας φέρει σε σκέψη . Η καταπίεση, ο δεξιός λαϊκισμός και οι αυταρχικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε άνοδο στην Ευρώπη. Ένα γεγονός που δεν πρέπει να αγνοείται όταν οι πολιτικοί μας σηκώνουν το δάχτυλο και μιλούν για ηθική και κανονικότητα, ξεχνώντας ότι ακόμα και στην πόρτα τους μπροστά, η δημοκρατία αρχίζει να καταρρέει σημαντικά. Ο Νεοφιλελευθερισμός χέρι-χέρι με την Μεταμοντερνίστικη Πολιτική χτυπά και εκεί.

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες