15 Μαΐ 2018

Μια από τις big five AirBnB: Ο επόμενος ιός της φτωχοποίησης. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση στο μέλλον.

Για να μπουν και κάνουν διακοπές κάποιοι σε ελκυστικά διαμερίσματα στις ακριβότερες πόλεις, ή να κερδίσουν κάποιοι ιδιοκτήτες περισσότερα χρήματα(επί πλέον χαρτζιλίκι), πρέπει κάποιοι άλλοι να φύγουν από το σπίτι τους ή να μείνουν στο δρόμο.

corpoarte-europe-sign_thumb9THS 15052018  Διάβασμα σε 1’


corporateeurope UnfairBnB

Κάποιος μου είπε προχθές: “Κάποιοι που ήταν στο πάτο μέχρι προχθές τώρα τη βγάζουν μια χαρά αφού ενοικίασαν το εξοχικό τους στη τοποθεσία …”  Πίσω έχει η Αχλάδα την ουρά. Το εύκολο χρήμα δεν είναι πάντα το steady και εύχρηστο χρήμα.

Πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν χτυπήσει τα πρωτοσέλιδα με τις προσπάθειές τους να επικρατήσουν σε πλατφόρμες ενοικίασης/αγοράς a la AirBnB και ανησυχούν για τον αντίκτυπο του μοντέλου που αυξάνεται όλο και περισσότερο σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης. Σε αντίδραση της εντεινόμενης πίεσης της αγορά κατοικίας και των συνεχώς αυξημένων τιμών μίσθωσης στα χέρια αυτών των διαδικτυακών πλατφορμών, εκδίδονται συνεχώς νέοι περιορισμοί σε επίπεδο πόλης σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων (Lobi)εργάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της εξέλιξης. Η νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Corporate Europe "UnfairBnB" αποκαλύπτει τις προσπάθειες των εταιρειών που βρίσκονται πίσω από τις πλατφόρμες αυτές να καταπολεμήσουν τα μέτρα των ευρωπαϊκών πόλεων για την προστασία των οικονομικά προσιτών κατοικιών, ασκώντας πιέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ακόμη καταθέτοντας επίσημες καταγγελίες εναντίον των πόλεων του Βερολίνου, του Παρισιού, της Βαρκελώνης και των Βρυξελλών.

Βασικά συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν:

- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται με συνέπεια για την ερμηνεία των κανόνων της ΕΕ υπέρ των πλατφόρμων τουριστικών καταλυμάτων.

- Το τμήμα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανίας της Επιτροπής (DG GROW) βρίσκεται σε τακτική επαφή με όλες τις κύριες ομάδες λόμπι του τομέα, οι οποίες μπορούν να ακολουθήσουν κάθε βήμα.

- Έχουν ήδη γίνει σημαντικές παραχωρήσεις στην AirBnB και την ένωση του λόμπι της, την Ευρωπαϊκή Ένωση Εξοχικών Καταλυμάτων, η οποία έχει υποβάλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του Βερολίνου, του Παρισιού, της Βαρκελώνης και των Βρυξελλών, οι οποίες θα μπορούν να καταλήξουν και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

- Η έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις πλατφόρμες όπως η AirBnB παρουσιάζει ένα σημαντικό εμπορικό στοιχείο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση από τη βάση σαν εικόνα αυτό που απαιτούν οι πλατφόρμες.

- Μέσα σε δύο χρόνια, οι δαπάνες του λόμπι στην ΕΕ της AirBnB αυξήθηκαν από από 100.000 ευρώ σε περίπου 500.000 ευρώ (2015-2016, τελευταία διαθέσιμα στοιχεία). Η δαπάνη άσκησης πιέσεων από άλλες παρόμοιες εταιρείες, όπως η Expedia, ιδιοκτήτης του HomeAway, ακολουθούν το ίδιο μοτίβο.

Κατεβάστε την αναφορά "UnFairbnb" εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

Ετικέτες