30 Νοε 2019

RethinkX: Κρέας και γάλα δύο ξεπερασμένα προϊόντα διατροφής


Κρέας και γάλα δύο ξεπερασμένα προϊόντα διατροφής

Το ThinkTank της Καλιφόρνιας, το RethinkX προβλέπει μια ριζική αλλαγή στη βιομηχανία τροφίμων στη νέα έκθεσή του για την επανεξέταση της επισιτιστικής στρατηγικής 2020-2030. Αυτό επηρεάζει κυρίως τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων και βόειου κρέατος, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση θα καταρρεύσουν έως το 2030.

Βιομηχανική κτηνοτροφία σε ένα «σπιράλ θανάτου»

Το RethinkX δείχνει πως τα διαφορετικά προϊόντα της αγελάδας (γάλα, κρέας, δέρμα καθώς και κολλαγόνο για την παραγωγή ζελατίνης) θα ανταγωνίζονται με φθηνότερες και καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Η ζήτηση για προϊόντα αγελάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 70% μέχρι το 2030, οδηγώντας σε "σπιράλ θανάτου" με την αύξηση των τιμών για τη βιομηχανική κτηνοτροφία.
Αυτή η αλλαγή προκαλείται από πολλές παράλληλες, αλληλεπικαλυπτόμενες και επιταχυνόμενες εξελίξεις. Σαν τις κύριες αιτίες ο  RethinkX ονομάζει δύο τεχνολογικές καινοτομίες:
Η precision fermentation (ζύμωση ακριβείας) είναι μια νέα διαδικασία ανάπτυξης στην οποία οι μικροοργανισμοί προγραμματίζονται για να παράγουν σχεδόν οποιοδήποτε πολύπλοκο οργανικό μοριακό κύτταρο. Χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής που ονομάζεται "Food as Software", οι κατασκευαστές επιλέγουν ακριβώς τα μόρια που χρειάζονται για τα προϊόντα τους. Δεν χρειάζεται πλέον μια αγελάδα για τη παραγωγή, κρέατος, γάλατος κλπ.



Επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία

Αυτές οι καινοτομίες σημαίνουν ότι τα «σύγχρονα τρόφιμα» φθάνουν φθηνότερα στο καταναλωτή, ενώ η ποιότητά τους βελτιώνεται σταθερά. Το RethinkX υπολογίζει ότι μέχρι το 2030, θα κοστίσει λιγότερο από το ήμισυ του κόστους των ζωικών προϊόντων που θα αντικατασταθούν. Μια μέση αμερικανική οικογένεια θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 1.200 δολάρια ετησίως στο κόστος των τροφίμων, σύμφωνα με την έκθεση.

Αλλά δεν είναι μόνο ο παράγοντας κόστους που μιλά υπέρ μιας σύγχρονης τροφής(βλέπε video): "Το βιομηχανικό κτηνοτροφικό προϊόν είναι ένα από τα παλαιότερα, τα μεγαλύτερα και τα πλέον αναποτελεσματικά συστήματα παραγωγής τροφίμων στον κόσμο", λέει η Catherine Tubb, συν-συγγραφέας της έκθεσης RethinkX. "Τα σύγχρονα συστατικά και τα τρόφιμα είναι περίπου δέκα φορές πιο αποτελεσματικά σε ένα ευρύ φάσμα - από τη χρήση της γης και του νερού έως την κατανάλωση πρώτων υλών και τη χρήση ενέργειας".
Κατά συνέπεια, αυτά τα σύγχρονα τρόφιμα είναι επίσης μια απάντηση ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το RethinkX, το 60% της γης που χρησιμοποιείται ακόμα για τη διατήρηση και τη διατροφή των ζώων στις ΗΠΑ σήμερα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς από το 2035 χάρη στις εξελίξεις που περιγράφονται παραπάνω. Εάν αυτή η απελευθερωμένη περιοχή ανασχεδιαζόταν αναλόγως, όλες οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν πλήρως μέχρι το 2035.
Όσον αφορά την υγεία του πληθυσμού, τα σύγχρονα τρόφιμα με τα βελτιστοποιημένα προφίλ των θρεπτικών τους ουσιών έχουν επίσης θετικό αποτέλεσμα: μπορούν να μειωθούν οι διατροφικές ασθένειες όπως το υπερβολικό βάρος, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Οι εξελίξεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη

Οι περιγραφόμενες καινοτομίες δεν είναι ουτοπικά όνειρα για το μέλλον. Επιπλέον, δεν εξαρτώνται από την αλλαγή αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών. "Είναι μια διαδικασία μεταξύ επιχειρήσεων, όχι μόνο μια αντικατάσταση των τελικών προϊόντων 1: 1", λέει ο Tony Seba, συνιδρυτής του RethinkX. »Οι πρωτεΐνες παράγονται ήδη εμπορικά με τη ζύμωση ακριβείας. Τα έξοδα πέφτουν εκθετικά, ενώ η ποιότητα και η ποικιλία αυξάνονται εξίσου γρήγορα. Το βιομηχανικό ζωικό κεφάλαιο θα καταρρεύσει πολύ πριν οι σύγχρονες τεχνολογίες παράγουν την «τέλεια» μπριζόλα της κυτταρικής κουλτούρας σε ανταγωνιστική τιμή.

Μια ασταμάτητη εξέλιξη

Το RethinkX περιγράφει τη μείωση της βιομηχανίας βοοειδών ως "αναπόφευκτη" και υποθέτει, ότι όλες οι άλλες βιομηχανίες ζώων θα βιώσουν την ίδια μοίρα. Τελικά όμως, ο αντίκτυπος αυτών των εξελίξεων εξαρτάται από την πολιτική, τους επενδυτές και τις εταιρείες. Έτσι, μια ανοιχτή, διαφανής αγορά που προωθεί τον ανταγωνισμό αποτελεί, σύμφωνα με το think tank, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των τεράστιων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών από αυτές τις εξελίξεις.
 
 
ΠΑΡΑΤΗΡΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΟΣ
 
Ακόμα και στα πλαίσια της βιολογικής κτηνοτροφίας για παράδειγμα, η κατανάλωση νερού για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας (15.000 λίτρα) θα εξακολουθούσε να είναι τεράστια και περίπου τα δύο τρίτα των σιτηρών θα πήγαιναν σε ζωοτροφές αντί για άμεση κατανάλωση. Αντίθετα, το Clean Meat αφήνει πολύ μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα - μόνο και μόνο λόγω της εξάλειψης της κατανάλωσης γης και των μεγάλων διαδρομών μεταφοράς. Εκτός από τη μείωση της ταλαιπωρίας των ζώων που εκμεταλλεύονται στη βιομηχανική πάχυνση, το κρέας σε δοκιμαστικό σωλήνα θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την εξάπλωση των ζωονόσων. Πολλά προβλήματα θα μπορούσαν επομένως να επιλυθούν τη στιγμή που το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από εκείνο της παραδοσιακής γεωργίας. Δεδομένου ότι αυτό θα διευκολύνει πολλούς καταναλωτές να στραφούν προς τα άλλα προϊόντα, θα είναι μια κατάσταση που θα είναι επωφελής για το κλίμα, τα ζώα και την υγεία μας.
 
Όμως μια στοχευμένη προώθηση της νέας τεχνολογίας θα πρέπει επομένως να είναι το ζητούμενο για τους πολιτικούς. Εδώ και αρκετό καιρό, μόνο η Silicon Valley ρίχνει παρόμοια ποσά στο τεχνητο κρέας όπως και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Αν δεν θέλουμε the five Big, η Google & Co. να ελέγξουν σύντομα αυτή την αγορά, πρέπει να προωθήσουμε ειδικά τις τοπικές Startup επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, τα in-vitro προϊόντα μπορούν επίσης να προσφέρουν ποικιλομορφία και να παράγονται σε περιφερειακό επίπεδο. Πραγματικά δεν υπάρχει πιο πράσινο από αυτό!
 
Πρέπει να μιλήσουμε για τη βρώμικη πλευρά της ιδέας toy Clean Meat. Αυτή τη στιγμή, για μια μόνο φέτα χάμπουργκερ από κρέας εργαστηρίου απαιτούνται έως και 50 λίτρα εμβρυϊκού ορού μοσχαριού (FCS), ο οποίος εξάγεται από τις καρδούλες των εμβρύων μοσχαριών. Οι μητέρες αγελάδες πεθαίνουν μαζί με τα μοσχάρια τους κατά τη διαδικασία εξαγωγής, η οποία πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία. Γι' αυτόν και μόνο τον λόγο, το κρέας εργαστηρίου είναι εντελώς απαράδεκτο, και όχι μόνο για τους βίγκαν με ηθική συνείδηση.

Αλλά ακόμη και αν δεν χρειαζόμασταν το FCS, θα χάναμε τις καλές ευκαιρίες που έχουμε, αν επιλέγαμε κρέας εργαστηρίου αντί για εναλλακτικές λύσεις κρέατος για χορτοφάγους. Τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος για χορτοφάγους βρίσκονται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας. Βελτιώνονται συνεχώς ως προς την υφή, τις οργανοληπτικές ιδιότητες και τη σύνθεση. Το τεχνητό κρέας εργαστηρίου, από την άλλη πλευρά, θα διαιωνίσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τις οποίες μόλις αρχίζουμε να ξεπερνάμε μέσω της χορτοφαγίας. Πράγματι, η πρωτεΐνη από ζώα που περιέχεται στο κρέας εργαστηρίου προάγει πολλές από τις ανθρώπινες ασθένειες του πολιτισμού. Ξεκινώντας από την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο. Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος για χορτοφάγους συμβάλλουν στη σημαντική μείωση αυτών των κινδύνων.



Σχετικά με το RethinkX Το RethinkX είναι ένα ανεξάρτητο think tank που αναλύει και προβλέπει την κλίμακα, την ταχύτητα και την κλίμακα των εξελίξεων με γνώμονα την τεχνολογία και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Ο ιδρυτής του, Tony Seba, έχει προβλέψει προηγουμένως σημαντικές αναταράξεις και κρίσεις που σχετίζονται με τη βιομηχανία, όπως στις βιομηχανίες άνθρακα και φυσικού αερίου και στην ηλεκτροκινητικότητα. Σε αντίθεση με τις main stream αναλύσεις   το RethinkX δεν ακολουθεί μια γραμμική προσέγγιση, αλλά λαμβάνει υπόψη τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις διαφορετικών εξελίξεων. Αυτό περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση των καταναλωτών, των εταιρειών, των επενδυτών και της πολιτικής.[Albert Schweizer Stiftung]

Ετικέτες