31 Οκτ 2019

Η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Διάβασμα σε 3'


Η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Έρευνα σε 38.700 αγροκτήματα
Πρώτη φορά χρησιμοποιείται σε έρευνα μια προσέγγιση των δεδομένων από τη βάση προς την κορυφή και δεδομένα (στοιχεία) ανά αγρόκτημα από 38.000 αγροκτήματα σε όλο το κόσμο. 
Ούτε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά ούτε και η μείωση των ταξειδίων με αεροπλάνο βοηθούν τόσο πολύ όσο η μείωση κατανάλωσης κρέατος.
Μια τεράστια και σε πραγματική βάση δεδομένων έρευνα  αποκαλύπτει το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα του ζωικού κεφαλαίου. Μας παρέχει μόλις το 18% των θερμίδων, αλλά καταλαμβάνει στην εκτροφή το 83% της γεωργικής γης! 
Σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό καθώς πολλές έρευνες έχουν κάνει την ίδια δήλωση δημοσίως. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι κάτι το ιδιαίτερο. Χωρίς τη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, η παγκόσμια χρήση των γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 75% - μια περιοχή ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία - και θα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον κόσμο με κρέας. Η απώλεια άγριων περιοχών προς όφελος της γεωργίας είναι η κύρια αιτία της σημερινής μαζικής εξαφάνισης της άγριας πανίδας.
Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν μόνο το 18% των θερμίδων και το 37% των πρωτεϊνών, χρησιμοποιεί όμως η παραγωγή του τη συντριπτική πλειοψηφία - 83% - των γεωργικών εκτάσεων και παράγει το 60% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της γεωργίας.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το 86% όλων των χερσαίων θηλαστικών είναι τώρα παραγωγικά ζώα ή άνθρωποι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι ακόμη και οι πολύ χαμηλότερες καταναλώσεις κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων εξακολουθούν να προκαλούν πολύ μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη από την λιγότερο βιώσιμη καλλιέργεια λαχανικών και δημητριακών.
 

Η μελέτη, δημιούργησε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων που βασίζεται σε περίπου 39.000 αγροκτήματα, 1600 μεταποιητές, συσκευαστές και εταιρείες λιανικού εμπορίου σε 119 χώρες και καλύπτει 40 προϊόντα διατροφής που αντιπροσωπεύουν το 90% όλων των τροφίμων που καταναλώνονται. Αξιολόγησε τον πλήρη αντίκτυπο αυτών των τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιάτο μας, στη χρήση της γης, στις εκπομπές αερίων και της κλιματικής αλλαγής, στη χρήση γλυκού νερού και στη ρύπανση των υδάτων (ευτροφισμός) και στην ατμοσφαιρική ρύπανση (όξυνση)."

Μια δίαιτα-διατροφή vegan προϊόντων είναι ίσως ο μοναδικός και καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα στο πλανήτη Γη, όχι μόνο για αέρια θερμοκηπίου, αλλά και για τη παγκόσμια όξυνση, ευτροφισμό, χρήση γης και χρήση νερού, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Joseph Poore στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Θα είναι και πολύ μεγαλύτερο από το να κόψουμε τις πτήσεις με αεροπλάνο ή να αγοράσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς αυτά μειώνουν μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι άνθρωποι μόλις το 0,01% της ζωής, έχουν εξαφανίσει το 83% των άγριων θηλαστικών.

Η γεωργία είναι ο τομέας που καλύπτει όλο το πλήθος των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Πραγματικά, τα ζωικά προϊόντα είναι υπεύθυνα για πολλές από τις αρνητικές επιδράσεις. Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων προσφέρει πολλά περισσότερα περιβαλλοντικά οφέλη ακόμα και από την αγορά βιώσιμου κρέατος και βιώσιμων γαλακτοκομικών προϊόντων, δηλαδή ζώων με βόσκηση από χορτολειβαδικές εκτάσεις με εκτατική εκτροφή κλπ. κλπ.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια τεράστια μεταβλητότητα μεταξύ των διαφορετικών τρόπων παραγωγής του ίδιου τρόφιμου. Για παράδειγμα, τα βοοειδή που εκτρέφονται σε εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί(αποδάσωση)  έχουν 12 φορές περισσότερη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου και χρησιμοποιούν 50 φορές περισσότερη γη από αυτά που βόσκησης εκτροφής του βόειου κρέατος σε χορτολειβαδικές εκτάσεις. Αλλά ακόμα και η σύγκριση εκτροφής του βόειου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες όπως τα μπιζέλια είναι δύσκολη, γιατί αυτή η εκτροφή με ακόμη χαμηλότερο αντίκτυπο  είναι υπεύθυνη για έξι φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου και 36 φορές περισσότερη γη.
Η μεγάλη ποικιλία των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από διαφορετικές εκμεταλλεύσεις αποτελεί ευκαιρία για μείωση της βλάβης, δήλωσε ο Πάουερ, χωρίς να χρειάζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός να γίνει vegan. Εάν η μισή πιο βλαβερή  παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων αντικατασταθεί από φυτικά τρόφιμα, αυτό θα μπορούσε  να προσφέρει περίπου τα δύο τρίτα των πλεονεκτημάτων της παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας δεν είναι εύκολη: "Υπάρχουν πάνω από 570 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις που χρειάζονται ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους για να μειώσουν το αποτύπωμα τους. Πρόκειται για μια [περιβαλλοντική] πρόκληση όπως κανένας άλλος τομέας της οικονομίας". Από την άλλη δαπανώνται  τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για γεωργικές επιδοτήσεις: Πολλά χρήματα για να κάνουμε κάτι πραγματικά καλό.

“Οι ετικέτες που αποκαλύπτουν τον αντίκτυπο των προϊόντων θα είναι ένα καλό ξεκίνημα, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να επιλέξουν τις λιγότερο επιζήμιες επιλογές, ωστόσο οι επιδοτήσεις για βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα και οι φόροι για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι επίσης απαραίτητα.” Απλα΄εδω θα πρπει να προσέξουμε μη γίνει η αντίστροφή ανακατανομή απο κάτω πρός τα πάνω.

Η μεγάλη έκπληξη της έρευνας ήταν ο μεγάλος αντίκτυπος της ιχθυοκαλλιέργειας γλυκών υδάτων, η οποία παρέχει τα δύο τρίτα αυτών των ψαριών στην Ασία και 96% στην Ευρώπη που θεωρήθηκε ότι είναι σχετικά φιλική προς το περιβάλλον. "Σκεφτείτε όλα αυτά τα ψάρια που αφήνουν τα περιττώματα τους και  τις μη κατανωλισκόμενες ζωοτροφές στο πυθμένα της λίμνης, όπου δεν υπάρχει σχεδόν οξυγόνο, καθιστώντας το τέλειο περιβάλλον για την παραγωγή μεθανίου", ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου από ΄τι το CO2, είπε ο Πάουερ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το βόειο κρέας που εκτρέφεται με χόρτο , το οποίο θεωρείται ότι έχει σχετικά χαμηλή αρνητική επίδραση, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνο για πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από ότι η παραγωγή των φυτικών τροφίμων. "Η μετατροπή του γρασιδιού σε [κρέας] είναι σαν τη μετατροπή του άνθρακα σε ενέργεια. Συνδέεται με τεράστιο κόστος στις εκπομπές αερίου.
Oι προηγούμενες εργασίες σχετικά με τον ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των δικών του, είχαν υιοθετήσει προσέγγιση από την κορυφή προς τη βάση χρησιμοποιώντας στοιχεία σε εθνικό επίπεδο, αλλά το νέο έργο χρησιμοποίησε προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή, με δεδομένα ανά αγρόκτημα.

Ο καθηγητής Tim Benton, στο Πανεπιστήμιο του Leeds, Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: "Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα, αλλά συγχρόνως πετάμε και τρόφιμα  δεν είναι καθόλου βιώσιμος από τη προοπτικήτης πλανητικής υγείας, ας πούμε. Δεδομένης της παγκόσμιας κρίσης, της παχυσαρκίας, μια αλλαγή στη διατροφή - κατανάλωση λιγότερων κτηνοτροφικών προϊόντων και περισσότερων λαχανικών και φρούτων - έχει τη δυνατότητα να κάνει τόσο εμάς όσο και τον πλανήτη υγιέστερο ».

Ο Δρ Peter Alexander, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου επεσήμανε: "Μπορεί να υπάρξουν περιβαλλοντικά οφέλη, π.χ. για βιοποικιλότητα, τη βιώσιμη διαχείριση βόσκησης και αύξησης της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων η οποία και  μπορεί να βελτιώσει τη διατροφή ορισμένων από τους φτωχότερους παγκοσμίως.

Fazit
Προφανώς δεν είναι δυνατόν να γίνουμε από τη μια μέρα στην άλλη vegan, όμως μπορούμε κάλλιστα να μετριάσουμε την κατανάλωση [κρέατος] μας.

Η κύρια επιστημονική ανθρώπινη συνιστώσα της έρευνας ήθελε να καταλάβει εάν υπήρχαν οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμοι ζωοεκτροφείς εκεί έξω. Σταμάτησε να καταναλώνει ζωικά προϊόντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια της έρευνας. Με τέτοιες επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν μπορούμε να φτιάξουμε και να συντηρήσουμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής στη γη. Πολλά μπορούμε να αλλάξουμε.

Και εδώ μπαίνουμε σε ένα άλλο κοινωνικό ζήτημα στο οποίο θα αναφερθούμε αργότερα.  Και φυσικά το ερώτημα σε πολλούς από εμάς. Η βιωσιμότητα είναι in. Αγοράζουμε βιολογικό γιαούρτι, ξεχωρίζουμε σχολαστικά τα σκουπίδια μας δεν αφήνουμε το νερό να τρέξει ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αλλά ειλικρινά - στην πραγματικότητα είμαστε ασυμβίβαστοι. Γιατί δεν μπορούμε π.χ.(μπορούμε να αναφέρουμε πάρα πολλά)  να αντισταθούμε να ταξειδεύουμε φτηνά με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους δια μέσω της Ευρώπης, επειδή δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα νέα αθλητικά παπούτσια και να φάμε ντομάτες το χειμώνα και να πιούμε το καφέ το πρωί σε πλαστικό μιας χρήσης ποτηράκι, άσχετα εάν μόνο το 7% εδώ στην Ελλάδα ανακυκλώνεται. Γιατί είμαστε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι περισσότερο  στο κεφάλι παρά στη πραγματικότητα; Το επόμενο θέμα του blog.


Ετικέτες